Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autobiografija

Život – memoari Keitha Richardsa o Stonesima, ženama, drogi i glazbi

 Keith Richards
arhiva VL
08.12.2011.
u 19:23

“Početkom osamdesetih Mick je postajao sve nesnosniji. Tada je postao Brenda, odnosno Njezino Veličanstvo, ili jednostavno Madam”, posprdno je zabilježio Keith na početku 12. poglavlja knjige

“Ako se doista sjećate šezdesetih, to znači da ih nikada niste stvarno proživjeli”. Tako glasi stara dosjetka o desetljeću ispunjenom drogom, seksom, rock and rollom i ostalim opijajućim stvarima čije vam posljedice mogu ometati pamćenje želite li jednoga dana sročiti iole smisleno memoarsko štivo. Zadnji čovjek na svijetu od kojeg očekujete da se “svega sjeti” jest Keith Richards, no autobiografija “Život”, koja se u hrvatskom prijevodu napokon pojavila i na domaćem tržištu (u izdanju Profila), svjedoči da “najelegantnije ofucani roker na svijetu” ipak nije zakazao.

Grupa - to je on

Naprotiv! Iako nužno “pristrana”, knjiga je čitka, duhovito pisana (uz asistenciju starog “insajdera”, novinara Jamesa Foxa) i nakrcana najbizarnijim detaljima o autorovu životu i životu Rolling Stonesa – iako je već nakon prvih nekoliko stranica čak i najneupućenijem čitatelju jasno da razlika između njega i Stonesa zapravo ne postoji. A budući da se ključ za njihovu kolektivnu povijest nalazila u rukama tandema Micka i Keitha, u portretiranje i raspetljavanje njihova kompliciranog “volim te-mrzim te” odnosa Richards će uložiti ogroman napor.  “Početkom osamdesetih Mick je postajao sve nesnosniji. Tada je postao Brenda, odnosno Njezino Veličanstvo, ili jednostavno Madam”, posprdno je zabilježio Keith na početku 12. poglavlja knjige, priznajući pjevaču i sve vrline i izjavljujući mu (toliko puta neuzvraćenu) prijateljsku ljubav.

Kako su preživjeli

Naravno, osim o Jaggeru, ženama (od Anite Palenberg koju je ukrao nasilnom kompiću Brianu Jonesu, do sadašnje supruge Patti Hansen) i o drogama – dapače, svim drogama koje uopće možete zamisliti – Keith priča o tome kako su Stonesi uspjeli nadživjeti sve svoje konkurente. No “Život” ponajviše govori o Richardsovoj neizlječivoj fascinaciji glazbom, gitarama i famoznim otvorenim gitarskim G-štimovima s pet umjesto šest žica, uz pomoć kojih je skladao većinu besmrtnih klasika Rolling Stonesa.  Doista, glazba je jedini opijat koji se u njegovu životu pokazao jačim od heroina.

Sljedeće godine ta neobična glazbena banda slavi pola stoljeća boravka na rock-sceni, a petstotinjak stranica ovog bestselera razotkriva kako je do toga uopće stigla. A onaj najvažniji dojam koji ostaje u čitatelju i kada sklopi korice knjige jest i ono najvažnije: čini se kako se pišući ove memoare Keith Richards – možda jedini autentični i u životnoj praksi dokazani rock and roll odmetnik – ludo zabavljao.

Komentara 15

FO
Foja
22:21 08.12.2011.

Knjiga je super!Toplo preporucam!

V4
Vladimir12-4
20:49 08.12.2011.

Gorghar Ne pricaj o stvarima koje ne poznas. Kad su Stones svirali 60ih i 70ih, stimug u Europi je sigurno bio bolj nego ovaj danas.

DU
Deleted user
23:14 08.12.2011.

Vi bi se hašišali kao ovaj trubadur, koji svira i mlati praznu slamu. Zgubidani jedni, svima bi vam dao motiku u ruke pa nakon naporna posla da se napucate graha. Pa da prdite od zdravlja a ne tamo da uvlačite dim hašiša i mantate glavom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije