Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
retrospektiva u kinu Tuškanac

Zhang Yimou u domovini je bio cenzuriran, a na Zapadu obožavan

Netflix
01.04.2022.
u 10:47

U sklopu programa Portreti do 10. travnja prikazat će se petnaest filmova iz opusa čuvenog kineskog redatelja Zhang Yimoua.

U kinu Tuškanac večeras počinje još jedna interesantna retrospektiva. U sklopu programa Portreti do 10. travnja prikazat će se petnaest filmova iz opusa čuvenog kineskog redatelja Zhang Yimoua.

Yimou jedan je od vodećih autora “pete generacije” kineske kinematografije te u svom radu često istražuje teme političke i seksualne represije. Poznat je ponajviše po povijesnim spektaklima, a njegovi filmovi koji su na Zapadu nizali prestižne nagrade u matičnoj su zemlji često bili cenzurirani. U jednom periodu mu je zabranjen i rad, a često je i kažnjavan te je tijekom kineske kulturne revolucije primoran na tzv. reedukaciju. Međutim, Yimou se ponovno uspio umiliti strogim vlastima kada je 2008. režirao raskošno otvorenje i zatvaranje Olimpijskih igara u Pekingu. U njegovim filmovima u glavnoj ulozi često je Yimuova dugogodišnja muza i nekadašnja tajna ljubavnica, nagrađivana glumica Gong Li.

Njegovu retrospektivu u Tuškancu otvorit će večeras u 19 sati povijesna romantična drama “Podignite crvenu svjetiljku”, dobitnik Srebrnog lava u Veneciji nominiran i za Oscara za najbolji strani film. U subotu su na redu dvije projekcije, filmovi “Svatko je najvažniji” i “Pod stablom gloga”, a nedjelja je rezervirana za film “Živjeti”, nagrađen u Cannesu, a u Kini zabranjen zbog kritičkog prikaza komunističke Maove vladavine.

U ponedjeljak će se prikazati povijesna melodrama “Ju Dou” te čuvena i iznimno vizualno dojmljiva “Šangajska trijada”. U utorak ćemo gledati povijesni spektakl “Heroj”, u vrijeme kad je snimljen, 2002. godine, najskuplji kineski film svih vremena. “Crvena raž”, njegov debitantski film, na rasporedu je u srijedu u 19 sati, nakon čega slijedi dirljivo “Usamljeno putovanje od tisuću kilometara”.

Do kraja tjedna gledat ćemo i legendarnu “Kuću letećih bodeža”, zatim i “Qiu Ju ide na sud”, “Povratak kući”, “Cvijeće rata” i “Put do kuće”. Retrospektivu će zatvoriti “Kletva zlatnog cvijeta”, film s najvećim i najraskošnijim filmskim setom u povijesti kineskog filma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije