Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zbog novog proračuna stradat će filmska industrija i spomenici

11.02.2016., Zagreb - Ministar kulture Zlatko Hasanbegovic dao je izjavu vezanu na optuzbe koje se iznose u medijima. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
18.03.2016.
u 11:40

Manji proračun za kulturu

Više nije nikakva tajna da će proračun Ministarstva kulture ove godine biti manji za 32,5 milijuna kuna u odnosu na lani, ako se ne dogode neke znatnije amandmanske promjene. Tako su pale u vodu glasne najave da će nova administracija premijera Tihomira Oreškovića povećati državni budžet za kulturu na razinu od jedan posto od BDP-a.

Ove će godine, prema podacima koji su objavljeni na web-stranicama hrvatskog Sabora Ministarstvo kulture imati budžet od 923,945.670 kuna, što je smanjenje od oko četiri posto u odnosu na lanjski budžet iz mandata Andree Zlatar Violić i Berislava Šipuša, koji je i te kako kritizirala lanjska opozicija prije parlamentarnih izbora. U Ministarstvu kulture ističu da će nemala smanjenja proračuna najviše osjetiti na stavkama materijalnih troškova u ustanovama kulture koje su na državnom budžetu. Na posljednjoj sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu istaknuto je da će smanjenje proračunskih sredstava za kulturu negativno najviše utjecati na razvoj audio-vizualne umjetnosti (dakle i na rad u posljednje vrijeme često spominjanog HAVC-a), ali i na zaštitu nepokretnih i pokretnih spomenika kulture koji su prepoznati kao najveći gubitnici ovogodišnjeg državnog proračuna za kulturu. U Ministarstvu kulture ističu da će sredstva za poticaje za strane produkcije koje snimaju u Hrvatskoj biti na istoj razini kao u prošloj godini te da će iznositi deset milijuna kuna, u što se neće dirati. Kako je već sada očito da ta sredstva neće biti dovoljna za isplatu svih nabujalih stranih produkcija koje snimaju u Hrvatskoj i očekuju povrat dijela uloženog novca od države, jasno je da će ministar Hasanbegović morati tražiti konkretnu financijsku pomoć od Ministarstva turizma i Ministarstva gospodarstva kako bi zaustavilo odlazak stranih producenata. U pitanju nisu simbolični iznosi, riječ je o potencijalno višemilijunskim gubicima budući da je Hrvatska posljednjih godina postala iznimno atraktivna lokacija za snimanje unosnih stranih filmova i serija. A kada se te ekipe jednom potjeraju, jako ih je teško vratiti natrag.

Još gore od Ministarstva kulture prošlo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, koje je ove godine dobilo čak 158 milijuna kuna manje u odnosu na lani iako su i tu izgledne promjene do konačnog saborskog prihvaćanja proračuna. Na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu istaknuto je da Slovenija za istraživanje i znanost izdvaja čak tri puta više novca od Hrvatske. No, u odnosu na lanjski budžet, bolje je prošla Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, koja će iz državnog proračuna dobiti čak dva milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu. Iako su članovi saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu kritizirali prijedlog proračuna, većinom glasova (pet za i tri suzdržana) dali su mu podršku. No, protiv ovakvog prijedloga proračuna javno se izjasnila višegodišnja predsjednica HDZ-ova volonterskog Odbora za kulturu Anja Šovagović Despot. •

Ključne riječi

Komentara 7

MO
mobitel20
13:59 18.03.2016.

Nista nece stradati. Kultura ce imati sasvim dovoljno. Ultraljevicarski aktivisti koji su do sada placani putem i ovog ministarstva nece biti vise na sisi i novaca ima dovoljno za ovu mizernu razinu do koje su nas doveli jugonacionalisti. Kada see izradi nova hrvatska kulturna strategija, ici ce i povecanje sredstava . To je istina.

GR
Gradiščanka
11:24 20.03.2016.

Iz novinarskog teksta razumijem samo da Hrvatska daje dio sredstava autorima stranih produkcija. Ali plaćaju li strane produkcije što Hrvatskoj i u kakvom su odnosu dana i dobijena sredstva, to bih rado znala. To me zanima i stoga što strani znanstvenici kad dolaze u Hrvatsku na kongrese i konferencije dobijaju plaćen hotel od domaćeg organizatora, za dnevnice ne znam, dok u Americi ili Njemačkoj sudionici sami plaćaju svoje troškove, u cijelom svijetu poznata praksa! Naše gostoprimstvo neka ostane u privatnim okvirima, inače se davanja usluga treba naplatiti. Ne treba se bojati da će strane produkcije napustiti Hrvatsku, na jednoj strani su naši prostori izvanredni i "nepotrošeni", a na drugoj strani još dovoljno jeftini.

Avatar navijač
navijač
16:52 10.04.2016.

Netreba im ništa ni dati , nek ih financira onaj za kog se bore, a to nije Hrvatska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije