Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jo NesbØ Žohari

Zbirka priča u kojoj je i nagrađena Večernjakova

zohari_nnn_kul_161012
arhiva
20.10.2012.
u 08:52

Norveški veleposlanik pronađen je mrtav u motelskoj sobici u Bangkoku s raskošno ukrašenim tajlandskim nožem zabodenim u leđa. Je li ubijen zbog pedofilskih slika pronađenih u njegovu automobilu?

FOKUS/PROFIL /129 kn/ Norveški veleposlanik pronađen je mrtav u motelskoj sobici u Bangkoku s raskošno ukrašenim tajlandskim nožem zabodenim u leđa. Je li ubijen zbog pedofilskih slika pronađenih u njegovu automobilu? Je li bio pedofil ili je pokušao nekome takvom stati na kraj? I je li moguće izbjeći skandal velikih razmjera jer riječ je o čovjeku koji je bio prisan prijatelj novog norveškog premijera? Sve su to pitanja na koja u svojoj istrazi, u suradnji s lokalnom policijom i pod političkim pritiskom koji stiže od kuće, odgovore traži inspektor Harry Hole, osebujan lik zbog kojeg je Jo Nesbø trenutačno najčitaniji autor krimića u našoj zemlji. Svi ljubitelji žanra i ovog Skandinavca, kojem mnogi tepaju da je novi Stieg Larsson, već znaju da smo se s ovim majstorom trilera susreli točno na polovici njegova opusa, dok nas sada izdavači vraćaju na njegove početke. Tako su “Žohari” druga knjiga iz ciklusa o Harryju Hole, ona u kojoj glavni junak još uvijek djeluje izvan svoje domovine.

 Za sve one koji trilere čitaju pomno, ali i za sve analitičare književnih stilova, ovaj je roman još jedno poglavlje iz kojeg se jasno čita kako je Nesbø razvio svoj lik i kako je zapravo pravi zalet, a s njim i kvalitetu, postigao tek kada je počeo pisati o zločinima koji su događaju u okruženju koje sam najbolje poznaje – njegovoj rodnoj Norveškoj. Naravno, Harry Hole je i ovdje na rubu samouništenja, proganjan demonima iz prošlosti, a kraj romana i uspješne istrage dočekat će u pušionici opijuma. Svi koji su već čitali romane koji su prije ovog prevedeni na hrvatski jezik znaju da ono najteže tek dolazi. No, u tome i jest čar krimića koji se teško ispušta iz ruke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije