Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzej crvene povijesti

Zbirka kultnih stvari iz socijalizma postala najveća atrakcija Dubrovnika

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/12
08.07.2019.
u 11:51

Skočiti na prvo mjesto TripAdvisora samo dva mjeseca nakon otvaranja nije lako, ali dubrovačkom Muzeju crvene povijesti uspjelo je kao od šale. I to usprkos činjenici da ih još nema ni na službenim stranicama Turističke zajednice Dubrovnika na kojoj upućuju na 18 gradskih muzeja

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Screenshot Twitter

– Za mjesec dana skupili smo komentara kao neki muzeji u Hrvatskoj za godinu dana – rekao je Hini Krešo Glavinić, jedan od petero mladih koji su otvorili muzej u suterenu Tvornice ugljenografitnih proizvoda (TUP), nekad najuspješnijeg socijalističkog pogona u Dubrovniku, koji danas živi od masovnog turizma, a proizvodnje je neusporedivo manje. Muzej je smješten neposredno do bloka dominikanskog samostana i Župe Svetoga Križa, koji datira iz 16. stoljeća. Na stranicama Župe Sv. Križa ističu da su komunisti po dolasku na vlast uzurpirali dio samostana i uselili stanare u krilo koje još nije vraćeno redovnicima. To je jasan znak da se “crvena povijest” u Muzeju najbližem susjedstvu još ne smatra materijalom za kulturnu povijest, nego više ljutim političkim neprijateljem.

Međutim, osnivače muzeja rođene usred ratnih devedesetih na otvaranje muzeja nije potaknula jugonostalgija, nego svijest o ogromnom kapitalu kolektivnog sjećanja koje se zbog ratnih trauma dugo smatralo nepopularnim. Slični muzeji od Rusije do Njemačke svake godine privlače milijune posjetitelja i postali su sastavni dio kulturne ponude najvećih svjetskih gradova, a štafetu sada preuzimaju i naši muzealci. 

1/9

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije