Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Škola za klasični balet

Zašto se baletna škola seli u šoping-centar u Gračane?

25.11.2014., Zagreb - Antonijeta Seketa Gleich, profesorica i ravnateljica Skole za balet i ritmiku, uvjezbava ucenice skole za nastup u baletnoj predstavi Orasar koja ce se, u izvedbi Ruskog carskog baleta, odrzati u Lisinskom.  Photo: Marko Prpic/PIXSEL
19.07.2016.
u 12:52

U četvrtak će Skupština grada Zagreba odlučiti o preseljenju baletne škole u Gračane

Hoće li grad Zagreb sklopiti ugovor o zakupu poslovnog prostora u trgovačkom centru u Gračanima po cijeni od osam eura za četvorni metar za premještaj zagrebačke Škole za klasični balet? I hoće li roditelji svoje male ljubitelje baleta ubuduće, umjesto u Gundulićevu ulicu i u dvorane Lada i zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, voziti (ili pratiti) sve do Gračana? O tome u četvrtak odlučuje Skupština grada Zagreba.

Teška odluka o kojoj suprotstavljena mišljenja imaju i roditelji malih plesačica i plesača rezultat je dugogodišnje nebrige grada Zagreba za svoj, ionako deficitaran baletni podmladak. Naime, broj malih pohađatelja baletne škole već je dulje vrijeme u padu. Stoga nikoga ne začuđuje da je u hrvatskim baletnim ansamblima sve manje domaćih imena i prezimena jer višegodišnji maćehinski odnos brojnih gradskih administracija prema najuglednijoj hrvatskoj baletnoj školi put je u propast cjelokupnog hrvatskog baleta.

Već se dulje vrijeme zna da je dosadašnja zgrada škole na Ilirskom trgu derutna i neadekvatna, kao i da je teško organizirati nastavu na više gradskih lokacija. Ali, dio roditelja se pita zašto Grad Zagreb, koji upravo troši na milijune kuna na fontane, za preseljenje baletne škole nije odabrao neki slobodan gradski (ili državni) prostor u blizini HNK i ansambla Lado? A takvih prostora ima. Ljudi se dobronamjerno pitaju zašto se za 2,7 milijuna eura, koliko će Grad u idućih petnaest godina isplatiti privatnom zakupodavcu za 1500 četvornih metara prostora u trgovačkom centru Meridijan 16, ali i državi za PDV, nije izgradila nova baletna škola u blizini gradskog središta i najvažnijih kulturnih ustanova vezanih uz balet i narodne plesove?

Da se o preseljenju baletne škole dobro razmisli, gradskim je ocima svojedobno poručila i pravobraniteljica za djecu, dok se ravnatelj Baleta HNK Leonard Jakovina, čiji “Orašar” nije moguće zamisliti bez tradicionalnog nastupanja najmlađih hrvatskih baletnih plesačica pa i pokojeg plesača, proglasio nenadležnim za ovaj problem.

Naravno, Grad Zagreb je i spornim i još samo planiranim preseljenjem baletne škole u Gračane pokazao želju za rješenje problema. U Gračanima bi mališane trebale dočekati adekvatne i dovoljno velike pokusne dvorane. Ali, ako Gračani odbiju i jedno jedino dijete od daljnjeg baletnog školovanja, to će biti trajni gubitak za društvo koje se, valjda, ne želi odreći bijelog baleta. Ako se već, krizi usprkos, ne odriče faraonskih fontana. •

Komentara 1

B7
b7
06:30 20.07.2016.

Jakovina nije nadležan ni za što.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije