Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh sopranistice

Zapaženi nastup Jelene Štefanić u Gluckovoj operi u Beču

 Jelena Štefanić
arhiva VL
25.01.2011.
u 12:43

Mlada umjetnica ima već brojne zapažene međunarodne nastupe i uspjehe, poput nastupa u prestižnom bečkom Musikvereinu 2008. godine pod dirigentskom palicom maestra Mladena Tarbuka, bečkoj Volksoperi, Musikvereinu u Grazu

Mlada varaždinska sopranistica Jelena Štefanić imala je zapaženi nastup pred bečkom publikom, nastupivši u glavnoj ulozi Apolona u operi „II parnaso confuso“ Christopha Willibalda Glucka, koja je premijerno izvedena u ponedjeljak navečer u Schlosstheatru dvorca Schönbrunn u Beču pod ravnanjem maestra Ingomara Rainera. Praizvedbi su, između ostalih, bili nazočni i austrijski predsjednik Heinz Fischer te brojni visoki dužnosnici austrijske vlade, Europske unije i drugih međunarodnih organizacija sa sjedištem u Beču, što je za mladu hrvatsku umjetnicu bila, kako je rekla „posebna čast i priznanje“. Među uzvanicima je bila i ravnateljica HNK Varaždin Jasna Jakovljević.

Podsjetimo, riječ je o operi po tekstu Pietra Metastasija, napisanom u povodu vjenčanja Josepha II. s Marijom Josephom od Bavarske, koja je praizvedena 1765. godine i nakon tristo godina vraćena u Beč, na mjesto praizvedbe.

Posebni glazbeni raritet vezan uz ovu operu je da su u drevnoj praizvedbi prije tri stoljeća nastupile kćeri Marije Terezije, tadašnje češke i mađarsko-hrvatske kraljice, austrijske nadvojvotkinje i prve i jedine žene koja je vladala Habsburškom monarhijom. S tog su događaja, kako je istakao organizator, nastale i slike dvorskog slikara Johanna Franza Greipela, a jedna od njih pod naslovom „Tri muze s Apolonom“ danas krasi ured austrijskog predsjednika u bečkom Hofburgu.

Jelena Štefanić rođena je 1983. godine u Varaždinu, gdje nakon završene srednje Glazbene škole upisuje studij na bečkom Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost.. Iza sebe ima već brojne zapažene međunarodne nastupe i uspjehe, poput nastupa u prestižnom bečkom Musikvereinu 2008. godine pod dirigentskom palicom maestra Mladena Tarbuka, bečkoj Volksoperi, Musikvereinu u Grazu te glazbenim destinacijama u Hrvatskoj, Japanu i drugim državama.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

KA
Karla
15:06 25.01.2011.

Bravo za mladu umjetnicu i sve ostale talentirane Varaždince i Varaždinke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije