Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preporuke godišnjica

Zagrebački šišmiši slušat će Matačićev japanski nastup

lovro pl. matačić
01.01.2015.
u 22:08

U nedjelju 4. siječnja navršava se trideset godina od smrti Lovre von Matačića, najvećeg hrvatskog i velikog svjetskog dirigenta 20. stoljeća. Lovro von Matačić rođen je 14. veljače 1899. na Sušaku. Temeljito glazbeno obrazovanje stekao je zarana kao član Bečkih dječaka, a glazbeničku je karijeru počeo već sa 17 godina kao korepetitor u Operi u Kölnu. Nakon Prvog svjetskog rata uzdržavao se svirajući po kavanama, pisanjem glazbenih kritika te povremenim dirigentskim angažmanima u Osijeku, Zagrebu i Novom Sadu, a prvi stalni angažman dobio je 1922. godine u ljubljanskoj Operi. S vremenom je postao ključna dirigentska ličnost Zagreba i Beograda.

Zbog glazbeničkog djelovanja u NDH bio je 1945. sankcioniran od komunističkog režima, a 1948. po kazni upućen u Skoplje gdje je ostavio dubok trag u glazbenoj kulturi, osobito u Operi i Makedonskoj filharmoniji. Odlukom samog Tita 1954. dopušten mu je odlazak u inozemstvo gdje nastavlja graditi svoju veliku dirigentsku karijeru, ne zanemarujući vezu s domovinom gdje će sve do smrti, 4. siječnja 1985. u Zagrebu, imati vodeću ulogu garantirajući svjetsku razinu glazbenog života i institucija kojima je bio na čelu, poput Zagrebačke filharmonije i glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Godišnjici Matačićeve smrti 4. siječnja bit će posvećena Klasična večer zagrebačkih šišmiša, emisija koja se emitira nedjeljom od 20 sati na Trećem programu Hrvatskog radija. U prvom dijelu emisije do 22 sata gost urednika i voditelja Zlatka Madžara bit će maestro Vladimir Kranjčević koji će, uz vlastiti izbor iz bogate Matačićeve diskografije, govoriti o svom bogatom iskustvu i uspomenama na velikog dirigenta. U drugom dijelu emisije, od 22.30 do ponoći, uz uvodni esej Dubravka Detonija o Osmoj simfoniji Antona Brucknera, bit će emitirana antologijska snimka tog djela koju je Matačić u posljednjoj godini svog života ostvario u Tokiju sa Simfonijskim orkestrom NHK.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije