Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gostovanje

Zagrebački kvartet gudačkom poslasticom oduševio Bečane

Zagrebački kvartet
arhiva VL
28.11.2011.
u 12:07

Prvi dio koncerta obilježila je Gotovčeva Pjesma i ples u E – duru op.16 i Mozartov Gudački kvartet u C-duru KV 465, „Disonantni“, a drugi zahtjevni Gudački kvartet u F – duru op. 96, br. 12 „Američki“ A. Dvoraka

Ljubitelji klasične glazbe mogli su uživati u nedjelju navečer u vrhunskom glazbenom dijalogu koji im je majstorski ponudio Zagrebački gudački kvartet, najstariji aktivni komorni ansambl na svijetu, svojim sjajnim koncertom u dvorani Camineum austrijske Nacionalne knjižnice bivšeg bečkog carskog dvorca Hofburg. Koncert je održan u sklopu 6. Koncertnog ciklusa međunarodne komorne glazbe koji organizira bečki Neues Künstlerforum i 7. Festival hrvatske glazbe koji traje do 14. prosinca u Beču. Na programu pod naslovom „Disonance i harmonije“ izvedena su djela poznatih skladatelja J. Gotovca, W. A. Mozarta i A. Dvoraka, koja su svojom bravuroznom izvedbom oplemenili Goran Končar i Davor Philips – 1. i 2. violina, Hrvoje Philips – viola i Martin Jordan – violončelo.

Prvi dio koncerta obilježila je Gotovčeva Pjesma i ples u E – duru op.16 i Mozartov Gudački kvartet u C-duru KV 465, „Disonantni“, a drugi zahtjevni Gudački kvartet u F – duru op. 96, br. 12 „Američki“ A. Dvoraka, čiji je slavenski emotivni naboj zagrebačka gudačka četvorka svojom izvedbom svjetskog dometa znalački približila izbirljivoj bečkoj publici. Publika ih je za neodoljivu gudačku poslasticu nagradila dugotrajnim i burnim pljeskom te pozivima na bis, izmamivši dodatak, Šostakovićev „Allegretto“.

Ovaj jedinstveni glazbeni događaj, kojem je nazočio i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota bio je vrhunska promocija bogate hrvatske glazbene baštine u Beču, europskoj i svjetskoj glazbenoj metropoli.

Zagrebački gudački kvartet utemeljen je daleke 1919. godine. Tijekom više od devet desetljeća nastupao je u najrenomiranijim svjetskim koncertnim dvoranama. Kvartet je nagrađen brojnim domaćim i inozemnim nagradama i priznanjima, pri čemu i Porinom za životno djelo.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije