Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova sezona

Zagrebački filharmoničari poručuju: Glazba uvijek pronađe put!

19.05.2021.
u 09:54

Zagrebačka filharmonija ulazi u 151. sezonu nakon godine pune izazova, a vraćaju se i u Lisinski, gdje će od jeseni predstaviti novi ciklus.

U 151. sezonu Zagrebački filharmoničari ulaze s geslom “Glazba uvijek pronađe put!”.

– Pronašli smo svoj put unatoč izazovima pandemije i potresa, u godini koja je bila izuzetno izazovna i stresna – objasnio je odabir slogana ravnatelj Mirko Boch pohvalivši se da su tijekom krize odradili više od osamdeset posto planiranih koncerata snalazeći se posvuda jer je Koncertna dvorana Lisinski bila zatvorena. Ujesen će se filharmoničari napokon vratiti i u Lisinski, gdje će od jeseni predstaviti novi ciklus.

– Pet zaista vrhunskih koncerata izdvojili smo u zaseban ciklus, koji dijeli samo ime s nekadašnjim Bijelim ciklusom. Tu nudimo kremu današnje glazbe, počevši od solista kao što su violinist Orest Shourgot, preko dirigenata Shloma Mintza i Deana Whitesidea, do repertoara sastavljenog od kapitalnih djela klasične glazbene literature kao što su Mahlerova simfonija Titan i Mozartova 40. simfonija – rekao je Boch. Bijeli ciklus 24. rujna Filharmoničari otvaraju pod ravnanjem novog šefa dirigenta Dawida Runtza, s repertoarom koji će ujediniti poljskog kompozitora Stanislawa Moniuszka, jednog od najvažnijih poljskih skladatelja 19. stoljeća, te Wolfganga Amadeusa Mozarta i Gustava Mahlera.

– Mozarta i Mahlera, koji su živjeli i stvarali udaljeni točno stotinu godina, odlučio sam ujediniti da pokažem kako se glazbeni jezik austrijskih skladatelja razvijao tijekom stoljeća, kako se mijenjala harmonija, forma... Mislim da u filharmoniju ne idemo samo kako bismo slušali glazbu, već da bismo i nešto naučili o povijesti glazbe i tako razvijali svoj osobni glazbeni ukus. A Moniuszko je moj poklon hrvatskoj publici, za početak naše suradnje – rekao je poljski maestro Runtz.

Tradicionalni Crveni i Plavi ciklus ima će po devet koncerata, dok Off ciklus planira pet koncerata koji će rasplesati publiku u ritmovima rocka, tanga i fada. U Off ciklusu filharmoničari će predstaviti i novu operetu “Moć ljubavi” iz pera Gjure Eisenhutha u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca u Rijeci. MiniMini ciklus u listopadu će imati praizvedbu projekta “Napokon orkestar!” u režiji Petre Radin, uz glazbu i aranžmane Marina Rabadana. Premijeru pred živom publikom napokon će imati i opera-bajka “Ivica i Marica”, koja je zimus premijerno predstavljena u live prijenosu.

U povodu obilježavanja 150. godišnjice Filharmonije u planu je i velika izložba o našpj glazbenoj povijesti u suradnji s Muzejom grada Zagreba, a predstavljen je i novi projekt snimanja CD-a s reprezentativnim djelima suvremenih hrvatskih skladatelja. Prvi u nizu upravo je objavio Cantus, a sadrži skladbe Marka Ruždjaka, Frane Paraća, Berislava Šipuša, Olje Jelaske, Ive Josipovića i Dubravka Detonija. Na predstavljanju se zato pojavio i Ivo Josipović istaknuvši posebno zadovoljstvo što su najavljena još dva nosača zvuka. Neka od tih djela uživo ćemo čuti i u novoj sezoni Zagrebačke filharmonije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije