Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Uspjeh"

Zagrebačka priča u kojoj se zrcali regija

Serija "Uspjeh"
19.12.2018.
u 16:59

Premijera serije je 6. siječnja, kada će svih šest epizoda biti na HBO GO-u. Istog dana prva će epizoda biti prikazana u 20 sati na HBO kanalu, nakon čega će po jedna biti emitirana nedjeljom

Teško je “Uspjehu” ne dati visoku ocjenu. Usudili bismo se reći kako je u dobrim godinama hrvatske televizijske produkcije koja završava i na Netflixu “Uspjeh” stao u posebnu nišu. Nismo sumnjali u kvalificirani odabir HBO-a Europe na njihovu natječaju za najbolji scenarij, a priča Marjana Alčevskog realizirana u produkciji Drugog plana to je povjerenje opravdala. Serija uspješno spaja ljude s različitih krajeva društvene ljestvice.

Četiri uništene sudbine

Haris (Uliks Fehmiu) ugledni je arhitekt razočaran u svoju karijeru koju uglavnom duguje prljavom novcu. Kiki (Toni Gojanović) glava je obitelji s bolesnim djetetom i skupim kreditom, šiparica Blanka (Tara Thaller) iz uništene je obitelj od koje joj je ostao problematičan odnos s ocem, a Vinka (Iva Mihalić) ugledna odvjetnica čiji muž radi u gradskoj upravi. Četvero likova nasilan događaj tjera na suradnju i nalaženje međusobnih dodirnih točaka koje su, logično, rijetke. No oni se sudbinski prožimaju da bi na kraju došli u situaciju da odluče hoće li se suprotstaviti okolnostima, odnosno posljedicama svojih djela koja sve više preuzimaju kontrolu nad njihovim sudbinama.

Serija najavljena kao zagrebačka priča u kojoj će se prepoznati dobar dio regije ispunjava to obećanje. Građevinska mafija i njezini šefovi koji imaju i svoje šefove, korupcija, zanemarivanje ljudskog života u korist profita svugdje su u susjedstvu poznati lajtmotivi. Kao i onaj borbe malog čovjeka protiv sustava. U tome svemu Alčevski i redatelj serije Danis Tanović oprezni su u pružanju nam previše nade.

Pokušati ponovo preuzeti kontrolu nad vlastitim životom može značiti potpuni poraz za neke, za druge tek pokoju pobjedu. Ipak, osobna zadovoljština, ispravljanje nepravde, dopustiva je, ali samo za najodlučnije.

Pozadina šlageri 60-ih

Rijetko smo na našim malim ekranima vidjeli ovako slojevitu radnju i tako dobro profilirane likove. Četvorci glavnih likova kao začin dođe zanimljiva izvedba Gorana Bogdana u ulozi Vinkina muža, gubitnika koji prokocka i obitelj, a onda i vječite vrijednosti. Dobar je i Leon Lučev u ulozi policijskog načelnika. On šefuje inspektorici Kalić (Marija Škaričić) čiji lik sudbinski utječe na glavne protagoniste. Intrigantna je pojava Mislava Čavajde kao plaćenika koji kao da je ispao iz “Hitmana”, a posebno je upečatljiv slovenski glumac Borut Veselko u ulozi građevinskog tajkuna Luje Kralja, glavnog negativca.

“Uspjeh” je serija koju valja pogledati, s tek sitnim zamjerkama poput nedorečenosti odnosa Blanke i njezina šul-kolege Svena. Poseban je dragulj izbor glazbe za odjavnu špicu – šlageri 60-ih koji daju zagrebačku identifikaciju, dakako, s dobro odabranim kadrovima hrvatske metropole. Premijera serije je 6. siječnja, kada će svih šest epizoda biti na HBO GO-u. Istog dana prva će epizoda biti prikazana u 20 sati na HBO kanalu, nakon čega će po jedna biti emitirana nedjeljom.

Ključne riječi

Komentara 3

JA
javor11
18:31 19.12.2018.

Danis Tanović, Marjan Alčevski, Uliks Fehmiu.....U ovoj seriji je jedino novac hrvatski, HRK. Naravno od poreznih pušioničara.

Avatar Moodleen
Moodleen
17:47 19.12.2018.

J ... mamicu i vama i vašoj regiji. Kakve veze ima civilizirana Hrvatska sa vašom obožavanom "regijom"? Jel u toj branši postoji i jedan normalan novinar, ili posao mogu dobiti samo ljubitelji "regiona", kojeg spominju i u kuharskim receptima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije