Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispraćaj: U srijedu na zagrebačkom Mirogoju od maestra će se oprostiti obitelj i prijatelji

Za sve ljubitelje glazbe Šutej će ostati trajno nadahnuće

Vjekoslav Šutej
Marko Prpić
03.12.2009.
u 13:59

Otkad znam za sebe, znam za Điđija, priča Vlado Kalember o svom prijatelju iz djetinjstva. Njegova rečenica: “Kad umre netko koga voliš, gubitak je još teži” izražava osjećaje mnogih

Cijeli svijet je prenio vijest o smrti maestra Vjekoslava Šuteja. A kod nas još uvijek nevjerica, šok, i to ne samo u krugovima u kojima se Šutej kretao. Ispraćaj dragog maestra bit će u srijedu u 12.30 sati na Mirogoju, a komemoracija će biti isti dan u Hrvatskom glazbenom zavodu u 10 sati.

– Gubitak svakog ljudskog života je tragedija, a kad umre netko koga voliš, gubitak je još teži. Otkad znam za sebe, znam i za Điđija – kaže Vlado Kalember.

Dvadesetak mladića s Trešnjevke, među njima maestro i Kalember, stalno su bili skupa. Prvi izlasci, prve ljubavi, prve mladalačke nepodopštine... sve su prošli zajedno, kao ekipa.

– Tada ničim nije pokazivao da će se baviti tako ozbiljnim poslom. Bio je fakin, i cijela ekipa bila je iznenađena kad se upisao na Akademiju – priča Kalember.

Život je svakog od njih odveo na svoju stranu. Posljednji put vidjeli su se neposredno prije nego je maestro obolio.

– Šetao je sa suprugom Ivanom, upoznao nas, a ona je znakovito rekla “pričao mi je o vašim druženjima” – prisjeća se Kalember.

Vedrog i jednostavnog, a prije svega borbenog i časnog, maestra nije bilo teško voljeti. Rado je pomagao, ne očekujući ništa zauzvrat.

– Podržavao je mlade umjetnike i iskazivao duboko poštovanje prema, makar i najmanjem, tuđem uspjehu. Pamtim ga kao velikog entuzijasta, vrlo zahtjevnog profesionalca, te ugodnog i druželjubivog čovjeka – rekao je Tony Cetinski.

Šutej se iskreno radovao malim stvarima, susretima s običnim ljudima. Uoči dirigiranja “Opere sa zvijezdama” ispred njegove kuće, spazio ga je električar i sišao s ljestava. Poželio mu je trajan oporavak i dodao da se raduje jer opet dirigira. Šutej mu je dao ulaznice.

– Tisuće mailova i pisama stizalo mi je tijekom tih mjeseci, od poznatih i nepoznatih ljudi. Nemam pojma kako su dolazili do adresa, no bio sam sretan zbog toga. Lijepo je znati da vam toliko puno ljudi želi dobro – kazao je maestro tada.

Želje svih nas nisu se ostvarile, no trag koji je maestro Šutej ostavio neizbrisiv je.

– Svi govore o velikom gubitku, a ja sam od maestra naučio da priznajem samo pobjede. Nema poraza! Za mene to znači da je Šutej i dalje moje nadahnuće, a njegova vedrina nit vodilja – rekao je Dražen Siriščević, direktor “Lisinskog”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije