Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Zagreb

Za kraj godine La Boheme, a u siječnju hrvatska premijera Mimi

la boheme
Foto: HNK Zagreb
26.12.2015.
u 05:48

Uprizorenje Puccinijeve opere odlikuje kvalitetna izvedba i režija, posrijedi je izvornik, dok je opera Mimi metamorfoza toga materijala - kaže maestro Bareza

Intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč, direktor Opere Nikša Bareza, direktor Drame Ivica Buljan i direktor Baleta Leonard Jakovina na božićnom su domjenku novinarima, suradnicima i ostalim gostima predstavili presjek programa te rezultate ostvarene u 2015. godini.

A za sam kraj godine u HNK su za publiku pripremili obnovu produkcije omiljene Puccinijeve opere La Boheme.

Riječ je o predstavi ostvarenoj prema zamisli redatelja i scenografa Arnauda Bernarda koja je premijerno bila izvedena u prosincu 2009., a sada se nakon pet godina vraća na pozornicu. Dirigent je maestro Nikša Bareza, a u obnovljenoj predstavi nastupaju Stjepan Franetović, Renzo Zulian, Siniša Hapač, Krzysztof Szumanski, Luciano Batinić, Dalibor Hanzalek, Berislav Puškarić, Matija Meić, Davor Radić, Tamara Franetović Felbinger, Martina Zadro, Marija Kuhar Šoša, Ivana Lazar, Tanja Ruždjak, Mia Domaćina, Ivica Trubić, Ozren Bilušić, Tvrtko Stipić i drugi.

Izvedbe Puccinijeve opere svojevrsna su uvertira u nove izvedbe opere Mimi suvremenog francuskog skladatelja Frédérica Verrieresa u režiji Guillaumea Vincenta. Riječ je o slobodnoj adaptaciji Puccinijeve opere koja se na pozornicu HNK u siječnju vraća prvi put s hrvatskom pjevačkom postavom.

"Uprizorenje Puccinijeve opere La Boheme odlikuje vrlo kvalitetna izvedba i režija. Posrijedi je izvornik, dok je opera Mimi metamorfoza toga glazbenog materijala, što bi za našu publiku moglo biti zanimljivo, usporediti ta dva djela te saznati kako se transformacijom glazbe aktualizirao Puccinijev materijal u 21. stoljeću. La Boheme je predstava koja je važna za repertoar, posebice zato što podjelom uloga i drugim možemo osigurati vrlo dobru izvedbu. S druge strane, za razumijevanje Mimi važno je vidjeti original na osnovi kojega je nastalo to djelo.

Mimi će se od siječnja izvoditi isključivo s hrvatskim pjevačima i dirigentom te se tako predstava potpuno obnavlja, što ujedno označava hrvatsku premijeru", napisao je u povodu izvedbi dviju opera maestro Nikša Bareza.

Komentara 2

NE
Neba
23:16 28.12.2015.

HNK je u metamorfozi iz nacionalnog teatra u ulicno nazovikazaliste

B7
b7
07:05 29.12.2015.

Domjenak je vjerojatno bio dobar. Komentari o uspjesima protekle sezone mogu se različito interpretirati. Osobito ako se niste počastili delicijama na domjenku. A maestro Bareza je čudo prirode, u tim godinama dirigirati svaku predstavu, voditi cijeli operni pogon, nije mala stvar.šteta da ga nema Met reci mo .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije