Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebački HNK

Premijera osvojila publiku: Moderna Mimi, baš kao 
i Puccinijeva, izaziva suze

MIMI,Caroline Rose
Foto: Artcomart
09.01.2015.
u 12:45

Pariški su umjetnici u predstavu ubacili i reakciju na pokolj novinara u Parizu

Gledajući preksinoć mlade pariške umjetnike na pozornici HNK u predstavi opere Mimi, bilo je nemoguće iz glave izbaciti teroristički napad u Parizu.

Misli i osjećaji osmero mladih solista, redatelja Guillaumea Vincenta, dirigenta Jeana Deroyera, skladatelja Verrièresa i ostatka pariške ekipe združili su se s našima zahvaljujući intervenciji s pozornice.

Aplauz podrške

Sugestivna i moćna pjevačica i glumica Caroline Rose prekinula je svoj, inače komičan, monolog na njemačkom, okrenula se publici i u nekoliko jednostavnih i ljudskih riječi na engleskom dala smisao nastavku ove i svih drugih predstava i umjetničkih aktivnosti: u spomen na ubijene, za život i za slobodu! Veliki aplauz bio je naš amen, a drugi, još veći, s ovacijama, na kraju večeri bio je pohvala cijeloj ekipi, predstavi i samom djelu skladatelja Frédérica Verrièresa i libretista Bastiena Galleta.

Buka i bijes pojedinih epizoda ove slobodne adaptacije Puccinijeve opere La Bohème još snažnijima čini njene lirske dijelove, kao i malu raspravu o Pucciniju i operi kao takvoj. Tamo se izriče temeljna misao: u svijetu moći jedina moguća diverzija jest ljubav.

I ovoj modernoj Mimi jednako zebu ruke i ona, premda uz nešto manje umiljatu glazbu od Puccinijeve, izaziva jednako ganuće. Pa čak i suze. Njih je izmamila Camélia Jordana, Mimi dubokoga i raspukloga glasa koju, kao druga Mimi iz Rodolfovih snova, prati sopranistica Judith Fa.

Koprodukcija teatra Bouffes du Nord i zagrebačkog HNK dobila je od pariške do zagrebačke premijere na snazi i uigranosti, a novu su joj kvalitetu dali i sjajni glazbenici Orkestra Opere HNK. Čak je i sam skladatelj nakon predstave rekao da su nadmašili pariški ansambl.

Galerija moćnih žena

Kao i Pucciniju, tako su i Verrièresu najvažnije žene. Simpatični su Christian Helmer kao Rodolfo i Christophe Gay kao Marcello, ali uz dvije Mimi predstavu nose Pauline Courtin kao Musetta i naročito Caroline Rose, koja je među Puccinijeve heroine donijela i groficu Geschwitz iz Bergove Lulu. Mimi u HNK igra još u petak 9. siječnja.

>>Ostataci Puccinija u postapokaliptičnom umjetničkom skloništu ž

>>Tosca - operni chianti koji unatoč vremenu uvijek ostaje - chianti

Komentara 9

JA
jaspers
08:37 10.01.2015.

Predstava je nekvalitetna. Da je bila u Zkm-u ili na nekoj off sceni ok, ali ovakva, prakticki studentska produkcija ( proguglati malo imena "pjevaca" ) apsolutno ne zasluzuje mjesto u Hnk, to je spustanje a ne podizanje razine.

NE
Neba
14:53 09.01.2015.

Stvarno je za plakat!

WE
weghe
16:50 09.01.2015.

stvarno za plakat nad plaćeničkm kritikom. Gostovanje, a ne koprodukcija (čak su i članovi orkestra plaćeni za svoj posao ali konačno su postali i sjajni otkada je Vrgoč intendatica) od 2 000 000 kn sa nemušto ispričanom pričom La Boheme je bačen novac poreznih obveznika jer HNK Zagreb ima bolju, suvremeniju i naravno jeftiniju produkciju Puccinijevih Bohema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije