Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
knjiga

Witold Gombrowicz napisao oštru satirau o podčinjenosti

Witold Gombrowicz
arhiva
27.03.2010.
u 11:06

Velikan poljske i svjetske književnosti Witold Gombrowicz imao je sudbinu dostojnu romana, što je taj genijalac i iskoristio u svojim djelima, napose u kratkom romanu 'Trans-Atlantic'.

Velikan poljske i svjetske književnosti Witold Gombrowicz imao je sudbinu dostojnu romana, što je taj genijalac i iskoristio u svojim djelima, napose u kratkom romanu «Trans-Atlantic» (Fraktura, ur. Seid Serdarević, prev. Mladen Martić, pogovor najvećega hrvatskog polonista pokojnoga prof. dr. Zdravka Malića).

Djelo je napisano u Argentini neposredno nakon Drugog svjetskog rata, u zemlji u koju je pisac dospio uoči početka svjetske kataklizme kao turist, a onda u njoj prisilno ostao, zauvijek udaljen od rodne Poljske, u koju se nikad nije vratio, premda joj se 1960-ih približio nastanivši se u Francuskoj. U svojim znamenitim «Dnevnicima» Gombrowicz je zapisao što ga je ponukalo da «Trans-Atlantic» – u osnovi kriminalističko-erotsku priču, ali pisanu modernistički i s autobiografskom potkom prepunom esejističkih ulomaka o odnosu individue i kolektiviteta – intonira kao oštru satiru. Htio je, piše, «olabaviti tu našu podčinjenost Poljskoj! Odlijepiti se barem malo!” Rezultat je remek-djelo jezične kreativnosti i razornoga sarkazma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije