Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKLADATELJ

"Vukovarski memoriam" za Vukovar

07.08.2002.
u 00:00

Simfoniju varaždinskog skladatelja izvest će u dvorani "Vatroslav Lisinski" oko 200 glazbenika - dva mješovita zbora, veliki simfonijski orkestar, "Ladarice" i solisti

Za Varaždinca Davora Bobića, 34-godišnjega skladatelja, ni ovoga ljeta nema odmora:

- Zadovoljan sam jer sam uspio na vrijeme ostvariti sve planirane skladateljske projekte - potvrdio nam je Bobić i odmah objasnio:

- Na Osorskim glazbenim večerima orguljašica Ljerka Očić izvela je moje "Orguljske skladbe", a već u rujnu u Operi u Mariboru Mariborska filharmonija izvest će moj "Eshaton concerto", prvi koncert u hrvatskoj literaturi za bajan i orkestar. Bit će to koncert za kupnju najboljeg bajana na svijetu - Pigini Mithosa. Taj bajan bit će predan mladom slovenskom glazbeniku Borutu Zagoranskom. Na tom dobrotvornom koncertu sudjelovat će i Josipa Lisac - kaže Bobić.

Na pitanje kako je počeo surađivati s mladim i već iznimno poznatim slovenskim glazbenikom Borutom Zagoranskim, koji će s Bobićevim skladbama nastupiti kao predstavnik Slovenije na eurovizijskom natjecanju glazbenika u Berlinu, varaždinski kompozitor odgovara:

- Borut je bio student profesora Slavka Magdića, također Varaždinca, na Pedagoškoj akademiji u Puli. Tada je svirao moju "Liturgijsku suitu", koja mu se dopala i počeli smo surađivati.

Najvažniji događaj za mladog Varaždinca ove je godine izvedba njegove simfonije "Vukovarski memoriam", posvećene gradu heroju i vukovarskim žrtvama.

- Varaždinci su među prvima stali u obranu Vukovara. Smatrao sam svojom obvezom da svima koji su dali živote u obrani toga grada i Hrvatske posvetim simfoniju. Sretan sam što sam to djelo završio i već znam da će "Vukovarski memoriam" u dvorani "Vatroslav Lisinski" izvesti oko 200 pjevača i glazbenika - dva mješovita zbora, veliki simfonijski orkestar, "Ladarice" i solisti. Cjelokupan prihod od prodaje ulaznica namijenjen je vukovarskoj bolnici - kazao je Bobić.

Ž. Pavlek

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije