Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA SEZONA LISINSKOG

Vraća nam se Pogorelić, Luka Šulić svirat će klasiku, a dolaze i tri svjetska majstora violine

24.05.2018.
u 16:02

Ingrid Belac-Lovasić, predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka i zamjenica šefa Povjerenstva za izradu Nacionalnog plana

Nakon niza dosjetljivih kulturno-političkih provokacija proteklih godina, poput “Ne slušajte obećanja, nego glazbu”, u Lisinskom su za novu sezonu odabrali slogan koji je putokaz prema sferama dohvatljivim samo umjetnosti: “Ključ beskonačnog”.

Na početku sezonu taj će ključ biti u rukama maestra Dmitrija Kitajenka koji će s orkestrom Zagrebačke filharmonije, vokalnim solistima i zborovima – goranovcima, Zvjezdicama i Komornim zborom Ivan Filipović – razgrnuti pogled u beskraj s Mahlerovom “Simfonijom tisuća”. Djelo će biti izvedeno i na otvorenju sezone Zagrebačke filharmonije.

Ivo Pogorelić bit će jedna od najsjajnijih zvijezda i sljedećeg ciklusa Lisinski subotom, a uz njega mladi pijanist Danil Trifonov i Sir Andras Schiff kao pijanist i dirigent Orkestra doba prosvjetiteljstva. Dolaze i tri svjetska majstora violine: Gidon Kremer s Kremeratom balticom, Joshua Bell na čelu ansambla Academy of st. Martin in the Fields i Sergej Krilov s Litavskim komornim orkestrom. Sjajna je vijest da maestro Ivan Repušić, kao šef-dirigent, dovodi Orkestar Münchenskog radija i Zbor bavarskog radija, a vrhunske kriterije će utvrditi jedan od pet najboljih simfonijskih sastava svijeta – Kraljevski Concertgebouw orkestar iz Amsterdama pod vodstvom Philippea Herreweghea s violinisticom Isabelle Faust.

Uz ravnatelje dviju institucija, na jučerašnjem predstavljanju novih sezona Lisinskog i Zagrebačke filharmonije poseban je gost bio mladi pijanist Ivan Krpan, koji će u ciklusu Lisinski subotom uz Belgijski nacionalni orkestar svirati Schumanna, a u Crvenom ciklusu Beethovena, i to pod ravnanjem maestra Kazushija Onoa. Sadašnji šef-dirigent David Danzmayr osobitu će pozornost u sezoni posvetiti hrvatskim skladateljima, a niz atrakcija publiku očekuje i u Off-ciklusu: od Luke Šulića, koji se vraća klasici, Slika s izložbe uz rock-bend i Juliana Rachlina do kubanskog virtuoza Gonzala Rubalcabe i Vlatka Stefanovskog. Osim obećanja o generalnoj obnovi Lisinskog do 50. rođendana dvorane, gradonačelnik Bandić je začinio predstavljanje obećanjem da će Zagrebačku filharmoniju odvesti “tamo kamo vode svi putovi”. U Rim.

1/0

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije