Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Vodič i poster "Židovski Zagreb"

Dr. Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, objašnjava u knjizi prisutnost Židova u Zagrebu
23. veljače 2011. u 17:40 0 komentara 8 prikaza
zidov

Prvi put naš glavni grad dobiva kulturno-povijesni vodič "Židovski Zagreb". Zamisao je vodiča provesti sve zainteresirane zabilježiti glavne točke, ljude i projekte koji su vezani uz židovsku zajednicu. Predstavljanje vodiča bit će u četvrtak 24. veljače u 18.30 sati u Novinarskom domu u Perkovčevoj 2 u Zagrebu. 

Promotori su dr. Andrea Feldmann i dr. Žarko Puhovski. Uime sunakladnika govorit će Sanja Zoričić Tabaković, prof. dr. sc. Ognjen Kraus i Bože Čović. Pozdravnu riječ drži Yosef Amrani, veleposlanik Države Izrael, a predviđeno je i sudjelovanje Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba i Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske uz glazbenu točku Klecmer ansambl ŽOZ-a Jewsers. Videoprezentaciju će predstaviti Aleksander Laslo i Snješka Knežević.

Židovi i Zagreb

Među ostalim, dr. Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, objašnjava u knjizi prisutnost Židova u Zagrebu. 

"Napisati cijelu povijest zagrebačkih Židova bilo bi isto što i napisati povijest grada Zagreba." To je napisao 1927. godine dr. Lavoslav Šik, odvjetnik, publicist, cionistički aktivist, kolekcionar i vlasnik jedinstvene biblioteke judaice i hebraice, ubijen 1942. godine u Jasenovcu. Povijest kakva je bila na umu Lavoslavu Šiku do danas nije napisana.

Prvi je povijest zagrebačkih Židova počeo istraživati zagrebački rabin dr. Gavro Schwarz. Ubrzo su mu se pridružili drugi, među njima i Šik. Kasnije, u drugoj polovici 20. stoljeća, a posebno posljednjih dvadesetak godina mnogi su autori obradili pojedina razdoblja i teme. Njima zahvaljujemo mnogo znanja o zagrebačkim Židovima, a i o tome što su i koliko ugradili u povijest Zagreba. Ali u povijesnim prikazima i monografijama Zagreba Židova gotovo i nema. Spominju se usput i pojedinačno. Teško je naći zadovoljavajuće obrazloženje. No istina je da su na izazov koji je postavio Lavoslav Šik u načelu odgovarali Židovi i tek nekoliko nežidova (...)

Što su Židovi bili Zagrebu – što je Zagreb bio Židovima? To je esencijalno pitanje koje se postavlja uvijek kad razmišljamo o sebi. Esencijalno zato što porijeklo i identitet vučemo iz dva korijena: pripadnosti židovskom europskom korpusu i zagrebačkoj sredini, odnosno hrvatskom društvu, navodi dr. Kraus. 

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.