Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Senzacionalna izložba u Beču

"Viva Frida Kahlo" poziva da se doslovno zakorači u svijet umjetnice

ARHIVA MARX HALLE
17.05.2023.
u 09:44

Svijet čuvene Fride Kahlo u bečkoj Marx Halle izgrađen je uz pomoć najmodernije tehnologije i virtualne stvarnosti - slike se uvećane projiciraju na zidove i podove hale, a prate ih i citati iz njenih zapisa

Uspjeh neke izložbe u prvom redu ovisi o izloženim djelima, ali puno toga krije se i u samom postavu izložbe. I dok se kod nas još muku muči kako osvijetliti neku izložbu, u svijetu je sasvim uobičajeno da upravo postav od velikih umjetničkih djela napravi – čistu senzaciju. Upravo takva je izložba "Viva Frida Kahlo" koja svakom posjetitelju pruža priliku da doslovno zakorači u svijet velike meksičke slikarice.

Riječ je o spoju odlične umjetnosti, ali i najmodernije tehnologije, a izložba je nakon njemačkog Hamburga sada stigla i u nama mnogo bliži Beč. U fokusu su neka od najpoznatijih djela ove umjetnice, počevši od njezinih autoportreta koji govore o fizičkoj boli s kojom se nosila gotovo cijeli svoj život, a oko svake slike izgrađen je svijet Fride Kahlo, i to zahvaljujući virtualnoj stvarnosti pa su tako slike s pomoću svjetlosnih instalacija višestruko povećane.

Te su instalacije projicirane na tisuću kvadratnih metara zidova, od kojih su neki dugi 24 metra i visoki 5,5 metara, a neke se projekcije prostiru i na podovima izložbenog prostora bečke Marx Halle. Naglasak je posebno stavljen na "Casu Azul" u Coyoacánu, roditeljski dom slikarice u Meksiku, gdje se mlada Frida oporavlja od ozljeda zadobivenih u teškoj prometnoj nesreći i tamo nepomično ležeći na krevetu počinje slikati. Ova je izložba istovremeno i audioiskustvo jer je prati pomno odabrana glazba, kao i odabrani citati iz autobiografskih zapisa same umjetnice. Zbog toga se posjetiteljima čini kao da će i ona sama u jednom trenutku iskrsnuti pred njima, sputana šipkama kojima su liječnici pokušavali izravnati i iznova sastaviti njezino ranjeno tijelo.

Izložba se može razgledati svaki dan, datum zatvaranja još nije objavljen jer ovisi o interesu posjetitelja, a sigurno je da će se moći razgledati tijekom lipnja i srpnja. Adresa Marx Halle je Karl-Farkas-Gasse 19, izložba je otvorena i radnim danima i vikendom od 10 do 21 sat, a ulaznice, čije se cijene kreću od 22 eura, mogu se nabaviti i putem interneta.

Komentara 2

Avatar mrIvan
mrIvan
16:26 17.05.2023.

Malo bi bolje trebalo provjeravati izvore.

Avatar mrIvan
mrIvan
16:25 17.05.2023.

Izložba je otvorena do 16.7.2023. Podaci sa službene stranice Marx Halle-a...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije