Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Virtuozi iz Kanade, Hrvatske i Srbije sviraju skladbe kanadskih autora

Klarinetist Milan Milošević, fagotist Žarko Perišić i pijanist Dejan Sinadinović svoj projekt su pripremali na relaciji Vancouver, Zagreb, Beograd pod naslovom "Budimo odvojeni da bismo ostali zajedno"
15. listopada 2020. u 12:17 0 komentara 183 prikaza
Foto: Arhiva

Uske i sputane, duh nas svijeta neće! Ova misao Hermanna Hessea životni je i profesionalni moto srpsko-kanadskog klarinetista Milana Miloševića. Veliki talent i ljubav prema klarinetu očito je naslijedio od svog oca, legendarnog Božidara Bokija Miloševića. Nakon školovanja i početka karijere u Beogradu, gdje je bio i član Beogradske filharmonije i istaknuti komorni glazbenik, Milošević je svoje umjetničku i pedagošku djelatnost nastavio u Kanadi, zemlji o kojoj kaže sljedeće: "Vitalna komponenta nacionalnog identiteta Kanade i njena najveća vrlina i snaga je vrednovanje multikulturalizma kao osnovne crtve društvene kvalitete utkane u kanadski nacionalni identitet."

Igudesman & Joo PROMO Vragolasti virtuozi Igudesman & Joo dolaze u Lisinski!

Dokaz njegovih riječi je i potpora koju Savjet za kulturu Kanade te kanadska veleposlanstva u Zagrebu i Beogradu pružaju najnovijem Miloševićevom projektu pod naslovom "Budimo odvojeni da bismo ostali zajedno", a koji ostvaruje u suradnju s još dvojicom glazbenika: hrvatskim virtuozom fagota i profesorom zagrebačke Muzičke akademije Žarkom Perišićem te njegovim beogradskim kolegom profesorom i pijanistom Dejanom Sinadinovićem. Riječ je o koncertu koji su ova trojica glazbenika nedavno snimili na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a koji će večeras, 15. listopada, u 19 sati imati virtualnu premijeru na Youtubeu.

Milošević i Perišić surađuju još od kraja 1990-ih godina kada su okupili prvi sastav ansambla Synergia s kojim su proteklih godina nastupali i na najvažnijim ljetnim festivalima u Hrvatskoj, Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, Glazbenim večerima u sv. Donatu i Osorskim glazbenim večerima, između ostalog prateći i globalno popularnog violinista Nemanju Radulovića. U projektima kojima je cilj u vrhunskom muziciranju okupljati ponajbolje glazbenike iz čitave regije, Milošević je surađivao s još nekoliko hrvatskih glazbenika kao što su splitska pijanistica Vesna Podrug Kossjanenko, gitarist i lutnjist Edin Karamazov i klarinetist Davor Reba.

Sve je spremno za slavljeničko izdanje festivala Jazz.hr/jesen PROMO Sve je spremno za slavljeničko izdanje festivala Jazz.hr/jesen

Milošević je i dugogodišnji, a Perišić odnedavno pridruženi član Vankuverskog interkulturalnog orkestra (VICO) s čijom se misijom promicanja multikulturalnosti univerzalnim jezikom glazbe savršeno poklapaju i ciljevi ansambla Synergia. Zato će ovaj virtualni koncert ansambla, koji u ovoj prilici čine Milošević, Perišić i Sinadinović, biti od večeras dostupan na Youtube-kanalu "VICO Synergia", s programom djela dvojice svjetski uglednih i poznatih suvremenih kanadski skladatelja čija već sama imena pričaju priču o njihovim različitim podrijetlima, ali i o multikulturalnosti utkanoj u kanadski nacionalni identitet. Riječ je o skladbama "Ports of Call" Sida Robinovitcha i "Huma" Farshida Samandarija.

hrvatski svjetski kongres Protiv redateljice "Dnevnika Diane Budisavljević" podnesena kaznena prijava?

Koncert je inače trebao biti održan u lipnju ove godine uživo, pred publikom, na VICO-festivalu, ali je zbog pandemije covida-19 prebačen u virtualni format i bio je pripreman na relaciji Vancouver, Zagreb, Beograd.

Ipak, Milošević virtualni format ne smatra budućnošću glazbe. O tome nam je rekao: "Pandemija je direktno uslovila ovaj i mnogo drugih sličnih projekata, ali ne bojim se da će virtualni modeli zamijeniti ono što većina pa i ja smatramo imperativnim: interakcija publike i izvođača je ne samo nezamjenjiva, već je integrirana u samu umjetničku izvedbu. Bez publike umjetnost ne dobija svoju paletu izražajnih boja. Neraskidiva je ta kemija između publike i umjetnika, te jedva čekam da se taj dio naših života normalizira."

Večerašnji virtualni koncert gledat ćemo i slušati s istom željom i nadom.

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.