Naslovnica Kultura

Violina Ivana Zanjka osvojila 4. mjesto na natjecanju u Cremoni

Nova koncertna sezona Zagrebačkoga komornog orkestra započet će svečanim koncertom s kojim će se obilježiti i tridesetogodišnji rad hrvatskog graditelja instrumenata prof. Ivana Zanjka.
20. listopada 2009. u 15:48 4 komentara 11 prikaza
zanjko
Foto: arhiva

Nova koncertna sezona Zagrebačkoga komornog orkestra započet će svečanim koncertom 30. listopada u muzeju Mimara s kojim će se obilježiti i tridesetogodišnji rad hrvatskog graditelja instrumenata prof. Ivana Zanjka.

Taj već stari majstor u izgradnji gudačkih instrumenata nedavno se vratio s međunarodnog natjecanja glazbara u Cremoni gdje je nagrađen visokim četvrtim mjestom.

Iako mu je za dvije desetinke boda izmaknula brončana medalja, Zanjko je i više nego zadovoljan jer je kod ocjenjivanja tona njegova violina, napravljena od ptičjeg javora, bila na drugom mjestu.

Ljubav prema gudačkim instrumentima otkrio je još kao dječak, ali se zbog gubitka lijeve šake u drugom svjetskom ratu morao pomiriti s tim da nikada neće svirati. Zanjko je nekada radio i kao profesor fizike, kemije i biologije, a izrađivao je i minijaturne violine. Njegova trideset milimetara duga violina, proglašena najmanjom na svijetu, omogućila mu je i "ulazak" u Guinnessovu knjigu rekorda.

 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar marsicoz
  marsicoz:

  nagrađeni u cremoni za violinu Marko Pennanen (Finlandia) 1° premio Raymond Schryer (Canada) 2° premio Nicholas Gooch (Gran Bretagna) 3° premio ex-aequo Kelvin Scott (USA) 3° premio ex-aequo, a zanjko je dobio \"diploma di partecipazione\" kao i ostalih 200 sudionika ... prikaži još! ostalih 200 sudionika

 • -obrisani-:

  to je zmislil, isto kao i zlatnu medalju za ton u mittenwaldu

 • Avatar marsicoz
  marsicoz:

  opet famozno ispitivanje tona kao i 2005 u mittenwaldu kad je zanjko po svim novinama razglasio da mu je violina osvojila zlatnu medalju za ton, a takva se nagrada tamo ne dodjeljuje tj. zanjko je cijeli priču izmislio pa mi ... prikaži još! i ova vijest zvuči sumnjivo