Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAZBARSTVO

Violina Ivana Zanjka osvojila 4. mjesto na natjecanju u Cremoni

zanjko
arhiva
20.10.2009.
u 15:48

Nova koncertna sezona Zagrebačkoga komornog orkestra započet će svečanim koncertom s kojim će se obilježiti i tridesetogodišnji rad hrvatskog graditelja instrumenata prof. Ivana Zanjka.

Nova koncertna sezona Zagrebačkoga komornog orkestra započet će svečanim koncertom 30. listopada u muzeju Mimara s kojim će se obilježiti i tridesetogodišnji rad hrvatskog graditelja instrumenata prof. Ivana Zanjka.

Taj već stari majstor u izgradnji gudačkih instrumenata nedavno se vratio s međunarodnog natjecanja glazbara u Cremoni gdje je nagrađen visokim četvrtim mjestom.

Iako mu je za dvije desetinke boda izmaknula brončana medalja, Zanjko je i više nego zadovoljan jer je kod ocjenjivanja tona njegova violina, napravljena od ptičjeg javora, bila na drugom mjestu.

Ljubav prema gudačkim instrumentima otkrio je još kao dječak, ali se zbog gubitka lijeve šake u drugom svjetskom ratu morao pomiriti s tim da nikada neće svirati. Zanjko je nekada radio i kao profesor fizike, kemije i biologije, a izrađivao je i minijaturne violine. Njegova trideset milimetara duga violina, proglašena najmanjom na svijetu, omogućila mu je i "ulazak" u Guinnessovu knjigu rekorda.

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar marsicoz
marsicoz
13:17 21.10.2009.

nagrađeni u cremoni za violinu Marko Pennanen (Finlandia) 1° premio Raymond Schryer (Canada) 2° premio Nicholas Gooch (Gran Bretagna) 3° premio ex-aequo Kelvin Scott (USA) 3° premio ex-aequo, a zanjko je dobio \"diploma di partecipazione\" kao i ostalih 200 sudionika ostalih 200 sudionika

OB
-obrisani-
23:59 15.11.2009.

to je zmislil, isto kao i zlatnu medalju za ton u mittenwaldu

Avatar marsicoz
marsicoz
17:26 20.10.2009.

opet famozno ispitivanje tona kao i 2005 u mittenwaldu kad je zanjko po svim novinama razglasio da mu je violina osvojila zlatnu medalju za ton, a takva se nagrada tamo ne dodjeljuje tj. zanjko je cijeli priču izmislio pa mi i ova vijest zvuči sumnjivo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije