Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Vesna Sokolić izlaže u Malinskoj

03. kolovoza 2002. u 00:00 16 prikaza

Akademska slikarica Vesna Sokolić, jedna od najvećih koloristica u hrvatskom slikarstvu, koja je 1946. na zagrebačkoj ALU diplomirala u klasi prof. Vladimira Becića, izložit će u Galeriji "Sveti Nikola" u Malinskoj ciklus pejsaža. Izložbu koja se otvara u ponedjeljak navečer priredila je povjesničarka umjetnosti i kustosica Višnja Slavica Gabout. Upravo pejsažem, kaže ona, jednim od svojih najomiljenijih motiva, umjetnica ponajbolje izražava svoju snažnu sklonost blještavom i iskričavom koloritu, čija zvonkost ostavlja dojam istinske pikturalne svečanosti priređene u slavu ljepote slikarske materije. Vesna Sokolić, kojoj će ovo biti 53. samostalna izložba, odlikovana je 1998. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. (A. L.)

Rubido u Njivicama, Knežević u Omišlju

NJIVICE - U Galeriji Njivice u Njivicama na otoku Krku večeras u 21 sat otvara se izložba slika "Podmorje" akademskoga slikara Dalibora Rubida (Sisak, 1971) koji će predstaviti najnovije slike inspirane čudnovatim podmorskim svijetom koji je upoznao roneći u krčkom i paškom akvatoriju. S obzirom na to da je riječ o morskom plavetnilu, i te slike su nejverojatno tonski raznolike.

U Galeriji Lapidarij u Omišlju na Krku sutra u 11.30 sati bit će otvorena izložba skulptura riječkoga kipara Antuna Kneževića (1941). Kipar će se predstaviti ciklusom radova koji su nastali za njegova boravka u Australiji (izvedeni u chelicko mramoru), te reljefa u bakru - dekoracija predviđenih za opremanje interijera. Obje je izložbe autorski priredila povjesničarka umjetnosti Višnja Slavica Gabout. (D. J.)

Glazba na Kraljevičkom ljetu

KRALJEVICA - U gornjme kaštelu Zrinski 9. kolovoza gostuje klapa "Krk", a u donjem kaštelu 14. kolovoza bit će upriličena večer kantautorice Mirjane Baboš Cuce. Posljednja je glazbena večer 16. kolovoza u gornjem kaštelu gdje će nastupiti Trsatska limena glazba iz Rijeke. Sve predstave počinju u 21 sat, a ulaz je 15 kuna. U kolovozu predviđena su pretežno glazbena događanja koja se organiziraju u sklopu kulturne manifestacije "Kraljevičko ljeto". Jučer je u atriju dvorca Frankopan na programu bila klasična gitara u izvedbi talijanskih glazbenika Andiana Del Sala iz Udina. (S. M.)

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?