Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera slavne opere

Verdi i Bukovac na daskama HNK Zagreb: 'Bit će to hrvatska Traviata!

20.04.2022.
u 11:09

Giorgio Surian, ravnatelj Opere HNK Zagreb, najavio premijeru slavne Verdijeve opere, ovog puta inspirirane djelom Vlahe Bukovca.

"Bit će to hrvatska Traviata!" Tako premijeru slavne Verdijeve opere, koju Opera HNK Zagreb izvodi u četvrtak 21. travnja, najavljuje njezin ravnatelj Giorgio Surian. A u toj intimističkoj priči koja se bavi vječnom temom ljubavi, ali istovremeno propituje društveno licemjerje i malograđanski mentalitet, važnu ulogu ima i jedan veliki hrvatski slikar - Vlaho Bukovac. Priča je intrigantna.

- Hugo de Ana je veliki operni redatelj, Argentinac, a s njim smo već radili Puccinijevu "Lastavicu". Sada nam se vraća s "Traviatom" u kojoj je redatelj, scenograf i kostimograf, počinje priču Giorgio Surian, te se prisjeća kako ga je u jednom od prvih telefonskih dogovora redatelj pitao tko je najveći hrvatski slikar, a ravnatelj Opere je, naravno, kao iz topa ispalio - Vlaho Bukovac. Nakon što je Hugo de Ana istražio djelo našeg slikara ne samo da se oduševio njegovim djelima, već je među njima našao i sliku kojom dominira žena koja u svojoj ruci drži cvijeće. To su u njegovoj mašti postale kamelije - jer "Traviatu" je Verdi skladao po libretu Francesca Maria Piave, na temelju drame Alexandrea Dumasa mlađeg koju je on napisao prema svom romanu "Dama s kamelijama" iz 1852. godine. Sudeći prema fotografiji iz HNK Zagreb, riječ je zaista o raskošnoj produkciji, a ravnatelj opere HNK Zagreb objašnjava kako je cilj bio ne samo stvoriti produkciju u kojoj će uživati ljubitelji opere u Zagrebu i Hrvatskoj, nego onu koja se može posuđivati cijelom svijetu:

- To je uobičajena kazališna praksa, neki pregovori su već obavljeni i nadam se da će i neka druga kazališta vidjeti produkciju naše "Traviate", te se preko nje zainteresirati ne samo za djelo velikog Vlahe Bukovca, već i za hrvatsku kulturu u cjelini, jer mi zaista imamo što pokazati, kaže Giorgio Surian, te otkriva kako je ključnu ulogu u nastanku ove scenografije imao i njegov veliki prijatelj Asim Kurjak, poznati liječnik i veliki kolekcionar, koji je ustupio prava na korištenje Bukovčevih slika. Glavnu ulogu Violette pjeva Lana Kos, a partner joj je talijanski tenor Raffaele Abete u ulozi Alfreda Germonta. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije