Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert na Igrama

Venecijanski majstori baroka sviraju u Kneževu dvoru

Venecijanski barokni ansambl
arhiva VL
02.08.2012.
u 12:49

Orkestar je dosad zabilježio brojne nastupe s uglednim umjetnicima kao što su slavne Cecilia Bartoli i Anna Netrebko

Venecijanski barokni ansambl s violinistom Giulianom Carmignolom i programom sastavljenim od skladbi venecijanskih majstora baroka nastupit će u četvrtak 2. kolovoza u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora. Venecijanski barokni orkestar jedan je od najboljih ansambala specijaliziranih za baroknu glazbu koju sviraju na povijesnim instrumentima. Osnovao ga je Andrea Marcon, čembalist i poznavatelj barokne glazbe, s ciljem ponovnog otkrivanja remek-djela majstora 17. i 18. stoljeća. Posebno su uspješni njihovi nastupi uz Giuliana Carmignolu koji je jedan od vodećih violinista današnjice usmjeren na glazbu ranog 18. stoljeća, posebice venecijansku violinsku školu kojoj je pripadao i Antonio Vivaldi. Orkestar je dosad zabilježio brojne nastupe s uglednim umjetnicima kao što su slavne Cecilia Bartoli i Anna Netrebko. Redovito gostuju na uglednim europskim festivalima, a održali su i turneje po Aziji. Za svoja diskografska ostvarenja dobili su nagrade Diaspason D’ Or, Choc du Monde de la Musique, Echo i Edison.

Venecijanski barokni orkestar u dvoru će izvesti Vivaldijev Koncert za gudače i basso continuo u A-duru, Koncert za gudače i basso continuo u C-duru, Koncert za violinu, gudače i basso continuo La tempesta di mare u Es-duru, op. 8 br. 5 te u drugom dijelu programa jedno od najpoznatijih baroknih instrumentalnih djela – Četiri godišnja doba, koji su nezaobilazni violinski repertoar današnjice. Svakom od četiri koncerta – Proljeće, Ljeto, Jesen, Zima, prethodi pjesma u obliku soneta od četrnaest stihova, koja opisuje raspoloženja i događaje. Djela Vivaldijeva suvremenika i sugrađanina Tomasa Albinonija privlačila su pažnju i Johanna Sebastiana Bacha koji je napisao najmanje dvije fuge na njegove teme, a na programu je Albinonijev Concerto a quatro za gudače i basso continuo u G-duru, op 7, br. 4.

Ključne riječi

Komentara 1

NE
Neba
17:11 02.08.2012.

bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije