Naslovnica Kultura

Velimir Neidhardt: Tiskana izdanja i danas su iznimno važna

HAZU je od osnutka 1866. godine objavio čak 6344 naslova
12. ožujka 2019. u 12:38 0 komentara 132 prikaza
Velimir Neidhardt
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U 2018. godini Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je 94 publikacije, rečeno je novinarima na tradicionalnom susretu na kojem se predstavlja nakladnička djelatnost HAZU. Tu spada 25 knjiga, 20 zbornika radova, 34 sveska časopisa, 10 kataloga izložbi, dvije knjige sažetaka, dvije spomenice preminulim akademicima i partitura Hrvatske mise Igora Kuljerića.

– Akademija je od osnutka do danas objavila 6344 naslova – pohvalio se predsjednik HAZU Velimir Neidhardt rekavši da je u ovo doba sve što se objavljuje i dalje iznimno važno.

Bavili se i konopljom

Glavni tajnik HAZU Dario Vretenar rekao je da je Zaklada HAZU financijski pomogla objavljivanje 72 publikacije te da su akademici izvan Akademije objavili 55 knjiga, kao i da se u digitalnoj zbirci HAZU mogu pročitati 1972 naslova. Nakladnički najaktivniji razred onaj je za društvene djelatnosti čiji se tajnik Ivo Družić pohvalio s 29 objavljena naslova. Posebno agilan bio je Zavod za povijesne znanosti iz Dubrovnika, što je i zasluga pokojnog akademika Nenada Vekarića. Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti pohvalio se knjigom Vladimira Varićaka (1865. – 1942.) koji se dopisivao s Einsteinom i bio zaslužan za promicanje djela Ruđera Boškovića. Tajnik Razreda za prirodne znanosti Ferdo Bašić istaknuo je časopis Collegium antropologicum, rekavši da je među temama kojima se bave prirodne znanosti i kontrolirani uzgoj konoplje koju bi Hrvatska mogla i izvoziti te inicijativa da se u Novom Vinodolskom podigne spomenik pčeli jer se pčela spominje u Vinodolskom zakoniku. Tajnica Razreda za medicinske znanosti Vida Demarin istaknula je zbornike sa sastanaka o bolestima dojke i tumorima prostate. Tajnik Razreda za filološke znanosti Darko Novaković podsjetio je na knjigu Jurja Habdelića “Pervi otca našega Adama greh” u prijepisu akademika Milana Ratkovića, koju je za tisak priredio akademik Josip Bratulić.

Velimir Neidhardt Velimir Neidhardt Životna priča novog šefa HAZU: Izgradili smo Zagreb, Sarajevo i Banju Luku Velimir Neidhardt Predsjednik HAZU-a Neidhardt najavio osnivanje foruma o Jadranu, demografiji...

Stotine pretplatnika

Iz Razreda za književnost ističu četiri broja časopisa Forum čiji je glavni urednik akademik Krešimir Nemec, te monografija Antonije Bogner Šaban o Ivi Raiću. Tajnik Razreda za likovne djelatnost Vladimir Marković istaknuo je časopis Art Bulletin i knjigu “Susreti i sjećanja” akademkinje Vere Horvat Pintarić koju je nazvao njezinom intelektualnom autobiografijom. Tu je i njegova knjiga “Crkve u Dalmaciji: 17. i 18. stoljeća – prošlost i promjene”. Tajnik Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju Stanislav Tuksar pohvalio se časopisom International review of the aestetics and socilogy of music koji ima više stotina pretplatnika, dok je tajnik Razreda za tehničke znanosti Ignac Lovrek istaknuo monografiju u povodu 48 godina rada Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU. Predsjednik Neidhardt najavio je da će 30. travnja obilježiti stotu godišnjicu preseljenja posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novog Mjesta u Zagreb kada su ostaci bili izloženi na drugom katu Akademijine palače.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.