Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljeta s marijom

Velika ženska priča otvorila Festival svjetske književnosti

Zagreb: Njemačka književnica Katarina Volckmer predstavila svoju knjigu Zakazano
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
1/4
06.09.2022.
u 09:27

Večeras u galeriji Bačva gostuje dobitnica Bookera Bernardine Evaristo.

Nagrađivana i jedna od najprevođenijih suvremenih hrvatskih autorica Olja Savičević Ivančević dobila je čast da nastupi na otvorenju jubilarnog, desetog izdanja Festivala svjetske književnosti u galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnosti u Zagrebu.

O novom romanu “Ljeta s Marijom” koji joj je objavila Fraktura (koja i organizira festival koji već deset godina označava početak zagrebačke jesenske kulturne sezone) razgovarala je s književnicom i znanstvenicom Mašom Kolanović pred brojnom publikom u Meštrovićevu paviljonu. “Ljeta s Marijom” roman su koji se najavljuje kao “velika ženska povijest naših obitelji koji pokazuje snagu ženskoga u patrijarhalnom svijetu”.

Čeka se Evaristo

Popularna “Džamija” na Trgu žrtava fašizma ugostit će u osam festivalskih dana većinu programa s pedesetak stranih i domaćih pisaca koji će u Zagrebu predstavljati vrlo često nove knjige. Svi programi festivala su besplatni, a nakon dva koronska festivalska izdanja, ovaj se festival održava bez epidemioloških mjera. Tako se s velikom pozornošću iščekuje sutrašnja večernja tribina s britanskom autoricom nigerijskih korijena Bernardine Evaristo. Jedna od najtraženijih autorica današnjice, koja je 2019. godine podijelila nagradu Man Booker s kanadskom kultnom književnicom Margaret Atwood, u Zagrebu će razgovarati s pjesnikinjom Monikom Herceg, a njezin hrvatski izdavač Profil osigurao je i prijevod njezine knjige “Manifest – Kako nikada ne odustati” u prijevodu Dragane Vulić Budanko.

Novi Pavičić

”Manifest” je autobiografska knjiga Bernardine Evaristo koja, baš kao i njezina najpoznatija i najnagrađivanija knjiga, roman “Djevojka, žena, drugo”, otvara niz iznimno aktualnih i vitalno važnih pitanja i to ne samo za Veliku Britaniju, gdje autorica živi, nego i za cijeli svijet, koji je globaliziraniji nego ikada prije. U utorak će svoj novi roman u razgovoru s Koranom Serdarević najaviti i Jurica Pavičić, pisac koji je netipičnim krimićem “Crvena voda” osvojio nekoliko nagrada u Francuskoj (ali i nagradu Fric u Hrvatskoj). A zanimljiv će svakako biti i dvostruki portret domaćih izazovnih pisaca: Josipa Mlakića i Davora Špišića, s kojima će razgovarati Lana Molvarac i to u Frakturinoj knjižari, nedaleko od Meštrovićeva paviljona, koja je uz galeriju Bačva glavno mjesto održavanja festivala.

VIDEO: Poznati redatelj Emanuele Crialese otkrio da je rođen kao žena: 'Ovo ne birate sami, takvi se rodite'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije