Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bista u HNK Split

Velika balerina i učiteljica Ana Roje činila je povijest baleta

'17.03.2011.,Split Hrvatsko narodno kazaliste otkrivanje biste balerine Ane Roje rad akademskog kipara Joze Vrdoljaka povodom dvadesete godisnjice njene smrti Photo: Nino Strmotic/PIXSELL'
'Nino Strmotic/PIXSELL'
17.03.2011.
u 14:39

Za njezin ples i pantomimu govorili su da je poput molitve. Bila je jedinstvena i svoja, kaže A. Osmanović

U HNK Split na 20. godišnjicu njezine smrti svečano je otkrivena bista velike balerine i učiteljice baleta Ane Roje, djelo akademskog kipara Joze Vrdoljaka. Bista, dar splitskog Rotary kluba, postavljena je u hodniku partera teatra, pokraj dramskih velikana Borisa Dvornika, Josipa Gende i Zdravke Krstulović.

– Ana je činila povijest splitskog baleta, bila je revolucionar na ovim područjima, svoja i jedinstvena. Za njezin ples i pantomimu govorili su da je poput molitve. Ta plesna molitva traje i danas – rekla je Almira Osmanović, ravnateljica splitskog baleta, i sama Anina učenica.

– Igrao sam s njom u "Đavlu u selu", u "Romeu i Juliji", u "Eri"... Bila je posebna, umjetnica koja je živjela samo za ples, poticajna i pouzdana – kazao je Ivica Raunig, jedini živući plesni partner Ane Roje.

– S Aninih predstava pamti se začudna prirodnost, lijepa linija, skrivena naivnost, otvorenost, gracioznost, elegantne piruete, lakoća pokreta, šarm i dva crna oka kao dvije žeravice – rekao je prof. Tonči Šitin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije