Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gostovanje

Veličina uspjeha na filmu i u književnosti često je puki slučaj

David Trueba
PIXSELL
22.10.2012.
u 22:00

Knjiga na policama u knjižarama ima dulji život od filma u koji treba uložiti puno reklame. Možda je lakše uspjeti s knjigom, ali veličina uspjeha često ovisi o slučaju, a ne o kvaliteti, kaže Trueba

Poznati španjolski pisac, filmski redatelj, scenarist i novinar David Trueba hrvatske je čitatelje osvojio romanima „Otvoreno cijelu noć“ i „Četiri prijatelja“ koje je na hrvatski odlično prevela Jana Milić. Na poziv Meandar Medije Trueba je bio u Zagrebu u kojem se susreo s poštovateljima u Art kinu Grič.

Fascinacija ljudima

Razgovor s njim počeli smo s upitom o njegovoj duhovitosti.

– To je u duhu španjolske literarne tradicije, dolazi još od „Don Kihota“, a i kasniji veliki španjolski romani su humoristični. Jedan od velikih španjolskih pjesnika Quevedo također ima humorističnu notu. Uvijek sam se prepoznavao u tom srednjoeuropskom romanu u rasponu od Kafke do Hrabala, a to su romani s određenom dozom gorčine premda u njima prevladava humor. Mnogi pisci moje generacije možda žele više sličiti na anglosaksonsku ili američku literaturu i pokušavaju biti ozbiljniji te tu humorističnu crtu ne naglašavaju. Mislim da se zemlja poput Španjolske teško može razumjeti bez smisla za humor. Mislim da čak i u španjolskom slikarstvu u djelima umjetnika kao što su Goya, Picasso ili Dali ima velika doza humora.

A kada se razgovor povede o mnoštvu zanimljivih likova u njegovim romanima, ističe:

– Što više sazrijevam kao umjetnik, sve me više fasciniraju ljudi. Volim ih slušati. Ako ste strpljivi, možete uočiti da ljudi imaju puno toga za reći. Kako sam najmlađi sin u obitelji s osmero braće, uvijek su nam se u obitelji događale zanimljive stvari.

Jedan je od te braće i Fernando Trueba, poznati filmski redatelj:

– Imamo odličan odnos iako je Fernando petnaest godina stariji od mene. Svaki od nas ima svoju neovisnu karijeru, ali smo i surađivali. Napisao sam dva scenarija za Fernanda, a on mi je bio i koproducent.

Definicija uspjeha

Na pitanje je li lakše uspjeti kao književnik ili kao filmaš Trueba odgovara protupitanjem: Kako definirati uspjeh? Je li to uspjeh u komercijalnom smislu ili u unutarnjem zadovoljstvu autora?

No brojke vezane uz njegov rad su i kontroverzne: roman „Četiri prijatelja“ ima 21 izdanje u Španjolskoj, a film „Madrid, 1987.“ morao je sam producirati jer nije našao producenta:

– To su različite vrste industrije. Knjiga na policama u knjižarama ima duži život od filma u koji treba uložiti puno reklame. Možda je lakše uspjeti s knjigom, ali veličina uspjeha često ovisi o slučaju, a ne o kvaliteti – kaže čovjek koji djeluje u kinematografiji koju mnogi poistovjećuju s Almodovarom.

– Almodovar je mjerna jedinica i svi nas nekako procjenjuju po njemu. Meni je privilegij raditi u zemlji koja ima takvog redatelja čiji rad cijenim. No treba izaći iz njegove sjene i raditi svoje filmove.

Na primjedbu da vrlo prisutan i specifičan humor u njegovim romanima na mahove podsjeća i na nijemi film jer neke stvari dovodi do ruba apsurda i time tjera čitatelje na urnebesan smijeh, Trueba odgovara:

– Trudim se da ništa ne pišem na silu.

 Otkrio nam je i da i ne razmišlja o ekranizaciji vlastitih romana:

– Ne namjeravam ih ekranizirati i nisam dopustio ni da ih ekraniziraju drugi. Kada napišem roman, to je gotovo djelo. Kada bi se roman išao ekranizirati, to bi bilo ponavljanje. Želim sačuvati razliku između romana i filma kako čitatelji i gledatelji ne bi pomislili da je to ista stvar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije