Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mahlerova ‘Osma’ u Lisinskom

Veličanstveno otvaranje nove sezone

Mahler
Foto: Buga Cvjetanović/KDVL
1/2
01.10.2018.
u 09:57

Ovakvi koncerti jedna su od najuvjerljivijih potvrda da Hrvatska, barem u glazbi, još uvijek koliko-toliko pripada europskoj kulturi

Dvjema izvedbama Osme simfonije Gustava Mahlera najprije je, u četvrtak, otvorena nova koncertna sezona Zagrebačke filharmonije, a dvije večeri kasnije i nova sezona dvorane Lisinski i njezina prestižnog ciklusa Lisinski subotom.

Znamo što se može kad se male ruke slože, a ovdje smo čuli, vidjeli i doživjeli rezultat suradnje dviju kapitalnih glazbeno-kulturnih institucija. Nema ničeg logičnijeg ni ljepšeg od ovakve suradnje dviju institucija koje žive u simbiozi, ma koliko ponekad među njima, pod istim krovom, bilo koškanja.

Mistične svečanosti glazbe

Prošlo je već 25 godina otkako je dvorana Lisinski svojoj publici priuštila izvedbu monumentalnog djela, tada u suradnji s mobiliziranim svim snagama Muzičke akademije, a Zagrebačka filharmonija, kao i nekoliko hrvatskih zborova, bila je 2011. godine dio međudržavnog slovensko-hrvatskog pothvata i svečanosti koja se pod ravnanjem velikog Valerija Gergijeva održala na ljubljanskom Kongresnom trgu i u zagrebačkoj Areni.

Ti monumentalni spektakli imali su i veliki simbolički naboj društveno-političke naravi, ali u takvim masovkama uvijek se nužno žrtvuje kvaliteta kakvu je moguće dostići samo u kontroliranim i upravo za to stvorenim uvjetima koncertne dvorane.

Stoga su ove dvije izvedbe, pomno pripremljene i izvedene pod ravnanjem još jednog dirigentskog giganta Dmitrija Kitajenka, bile istinske mistične svečanosti glazbe koje nas dovode u izravnu vezu s beskonačnošću.

Bio je to i veliki pothvat čitavog jednog novog naraštaja hrvatskih glazbenika. Uistinu fantastični austrijski tenor Nikolai Schukoff bio je jedini stranac u izvanrednoj postavi vokalnih solista: Kristina Kolar, Valentina Fijačko Kobić, Ivana Srbljan, Martina Gojčeta Silić, Marija Kuhar Šoša, Ljubomir Puškarić i Luciano Batinić.

Ostat će duboko obilježen ovim pothvatom i novi naraštaj mladih pjevačica i pjevača okupljenih u Zvjezdicama i zborovima Ivan Goran Kovačić i Ivan Filipović. Zborovođe Zdravko Šljivac, Luka Vukšić i Goran Jerković zaslužili su svoj dio ovacija na pozornici.

Filharmoničarski dosezi

Da su sposobni za najveće dosege, pokazali su i glazbenici Zagrebačke filharmonije kojima se, u okviru simbolične prijateljske razmjene glazbenika, pridružilo i nekoliko članova Jeruzalemskog simfonijskog orkestra.

Ovakvi koncerti jedna su od najuvjerljivijih potvrda da Hrvatska, barem u glazbi, još uvijek koliko-toliko pripada europskoj kulturi.

Osma simfonija Gustava Mahlera nije samo opsegom spektakularno i brojem izvođača monumentalno djelo. To je jedna od najdubljih umjetničkih sinteza europske kulture, podjednako satkane od srednjovjekovnog pjesničkog zazivanja Duha Svetog i filozofsko-mističnih maštarija iz Goetheova Fausta. Samo glazba i njeni najveći geniji poput Mahlera mogu sve te riječi i misli pretvoriti u takvu kozmičku eksploziju zvuka koja otvara nove dimenzije srca i duha.

Nažalost, o tome uglavnom nemaju pojma ni desni populisti ni lijevi liberali kojima su podjednako puna usta europskih vrijednosti i kulture. Ali, dok se svaka besmislica i floskula iz njihovih usta bilježi i prenosi, pothvati poput ovih koncerata ostaju nesnimljeni. Javni HRT tako je učinio još jedan težak grijeh propustom prema kulturi, hrvatskoj i europskoj.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije