Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Vector Hack – Međunarodni festival analogne vektorske grafike

Zagreb / Pogon Jedinstvo 30/09 – 03/10/2022; Šibenik / Tvrđava sv. Mihovila, Kuća umjetnosti Arsen 05/10 – 07/10/2022
19. rujna 2022. u 14:42 68 prikaza
Vector Hack festival
Pogledajte galeriju 1/8

Treće izdanje prvog svjetskog festivala analogne vektorske grafike – Vector Hack održat će se u Zagrebu (30/09-03/10, Pogon Jedinstvo) i Šibeniku (05-07/10, Kuća umjetnosti Arsen) s do sad najvećim brojem umjetnika, izvođača i predavača. Festival se odvija bijenalno i nije vezan za jedan grad i prostor – prvo izdanje se održalo 2018. u Zagrebu i Ljubljani, drugo 2020. u Rijeci, Ljubljani i Dubrovniku. Vector Hack 2022 okuplja tridesetak međunarodnih i domaćih umjetnika, programera i inženjera koji se bave audiovizualnom umjetnošću za koju koriste analogne osciloskope i lasere koji će sudjelovati na glavnoj izložbi festivala, te na izvođačkom, filmskom i konferencijskom dijelu programa.

Vector Hack festival | Autor :

Izvođački dio programa predvode istaknuti i nagrađivani umjetnici poput Ralfa Baeckera koji će se zagrebačkoj publici predstaviti atmosferičnim performansom u kojem na inventivan način spaja umjetnost, znanost i tehnologiju, Joosta Rekvelda koji se nakon prvog festivalskog izdanja 2018. godine vraća pretpremijerno prikazati svoj dugometražni znanstvenofantastični eksperimentalni film #59 i održati predavanje te Jerobeama Fendersona i Hansi Rabera koji zajedno kreiraju dinamična audiovizualna djela s kojima često nastupaju na svjetskim festivalima elektronske glazbe i u klubovima. Živu domaću scenu koja se bavi eksperimentima u zvuku i slici predstavljat će umjetnice: Mirjana Vodopija, Dora Fodor, Branimir Štivić, Hrvoje Radnić, Ivan Marušić Klif i Nataša Devčić.

Ralph Baecker / James Ball / Arto Chydenius / Charles Deluga / Nataša Devčić / Lenka Dolanova / Andrew Duff / Jerobeam Fenderson / Dora Fodor / Darko Fritz / Hrafnhildur Gunnarsdóttir / Phillipp Haffner / Evan Henry / Derek Holzer / Scott Kiernan / Chris King / Ivan Marušić Klif / Kevin Kripper / Jen Kutler / Louise Ledeen / James Lehman / Eric Lennartson / Hansi Raber / Hrvoje Radnić / Bernhard Rasinger / Joost Rekveld / Viebeke Soerensen / Eric Souther / Branimir Štivić / Mirjana Vodopija

Treći Vector Hack – svjetski festival analogne vektorske grafike održat će se početkom listopada u Zagrebu i Šibeniku s do sad najvećim brojem umjetnika

Filmski i konferencijski program tematski će pratiti izvedbeni, tako će se 1. listopada održati i hrvatska premijera dokumentarnog filma The Vasulka Effect redateljice Hrafnhildur Gunnarsdóttir o pionirima video umjetnosti Steini i Woodyju Vasulka koje još zovu i djedom i bakom YouTube generacije. Život i rad velikana video arta tematizirala je i Lenka Dolanová u svojoj najnovijoj knjizi A Dialogue with the Demons of the Tools: Steina and Woody Vašulka koju će osobno predstaviti na festivalu.

Vector Hack festival su pokrenuli nagrađivani multimedijalni umjetnici Ivan Marušić Klif iz Hrvatske i Derek Holzer iz Amerike koji će se domaćoj publici predstaviti performansima i stručnim predavanjima. Festival nastaje u organizaciji umjetničke organizacije Osciloskop a ulaz na sve programe festivala je slobodan.

Vector Hack festival | Autor :

Analogna vektorska sinteza je umjetnička tehnika koja korijene vuče iz ranih eksperimenata prve polovice 20. stoljeća. Nastaje pomoću zvučnih frekvencije koje se koriste za iscrtavanje grafika na osciloskopima ili laserima, veza između slike i zvuka je neraskidiva i direktna – ono što se čuje se vidi i obrnuto. Sama proizvodnja signala potrebnih za realizaciju ovakvih umjetničkih radova je kompleksna i obuhvaća više različitih polja poput fizike, matematike, elektronike i umjetnosti. Premda publici nerazumljivi s praktične strane, ti postupci rezultiraju apstraktnim audiovizualnim spektaklima koji intrigiraju i generalnu publiku zbog svoje čistoće i jednostavnosti, čak i kada su možda i zbunjeni njihovim eksperimentalnom formom. U posljednje vrijeme ponovno raste interes za analognom vektorskom grafikom, razvoj alata vektorske grafike izuzetno je uzbudljiv i važan jer se u kratkom razdoblju javnosti predstavilo niz softverskih i hardverskih rješenja koja su rezultat dugogodišnjih individualnih istraživanja i umjetničkih praksi koje daju novi uzlet mogućnostima upotrebe vektorske grafike u suvremenim umjetničkim praksama i kreativnim zanimanjima.

Vector Hack festival | Autor :

Programi i događanja Vector Hack Festivala realiziraju se s partnerima festivala Tehničkim muzejom Nikola Tesla i Pogonom Jedinstvo, a podržavaju ih Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, HAVC i Turistička zajednica grada Zagreba.

Službene stranice: www.vectorhackfestival.com

Facebook: www.facebook.com/vectorhackfestival

Instagram: www.instagram.com/vectorhackfestival

Zagreb: Danis Tanović,  bosanskohercegovački režiser, scenarist i producent
Težak period
Oskarovac Danis Tanović o nesreći u kojoj mu je sin ozlijeđen: I danas mi ponekad zasuze oči kada pomislim na sve
Fortenova grupa
ODRŽIVOST JE BUDUĆNOST
Da bi život bio zdraviji