Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbene večeri u sv. Donatu

Večeras u Zadru predavanje drži glasoviti kulturalni filozof Rob Riemen

Goran Stanzl/Pixsell
09.07.2021.
u 13:25

Autora kultnih bestselera poput "Plemstva duha" na festival je pozvala Katarina Livljanić u sklopu tematskog ciklusa "Suvremenost rane glazbe"

Koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Ivana Huta s pijanistom Lovrom Marušićem kao solistom u utorak, 6. srpnja, otvoreno je u Zadru 61. izdanje Glazbenih večeri u sv. Donatu. Veliku novost na festivalu predstavlja angažman svjetski poznate i na polju rane glazbe ugledne Zadranke Katarine Livljanić. Profesorica pjevanja glasovite Schole Cantorum u Baselu i voditeljica vlastitog ansambla Dialogos osmislila je za Zadar trodnevni programski ciklus pod naslovom Suvremenost rane glazbe. Već prvi koncert tog niza, na kojem je slavni Zbor Moskovskog patrijarhata sinoć pod vodstvom Anatolija Grindenka demonstrirao staro rusko pjevanje iz 16. i 17. stoljeća, pobudio je veliko zanimanje publike pa su ulaznice za sva mjesta u crkvi sv. Krševana, koliko ih je dopušteno epidemiološkim mjerama, bile rasprodane. Jednako zanimljiv i pogotovo našoj publici raritetan program donosi sutrašnji (10. srpnja) nastup ansambla Profetti della Quinta u crkvi sv. Donata. Ansambl međunarodnog sastava pod vodstvom izraelskog glazbenika i muzikologa Elama Rotema izvodit će sakralnu glazbu venecijanskog židovskog geta s prijelaza iz 16. u 17. stoljeće. 

No, osim atraktivnih koncerata, u svom programskom triptihu Katarina Livljanić je zamislila i jedno predavanje te u Zadar pozvala glasovitog nizozemskog pisca i kulturalnog filozofa Roba Riemena. Osnivač i glavni urednik časopisa "Nexus" te autor kultnih knjiga "Plemstvo duha. Zaboravljeni ideal", "Vječiti povratak fašizma", "Škola života" i "Povratak Europe" (sve su objavljene i na hrvatskom u izdanju TIM pressa) održat će predavanje večeras, 9. srpnja, s početkom u 20 sati, u Svečanoj dvorani Sveučilišta.  

U nedavnom razgovoru za Obzor, Katarina Livljanić je ovako najavila nastup Roba Riemena u Zadru: "Riemen je čovjek koji promišlja suvremeni svijet na jedan potpuno otvoren način koji ima vrlo malo ili nimalo veze s glazbom. Predložila sam mu da promisli o temi zašto današnji svijet, koji tako opsesivno sve dokumentira, od slika svake večere na društvenim mrežema do ponekad potpuno nebitnih vijesti o svemu i svačemu, istovremeno tako lako i bezbrižno gubi pamćenje o civilizacijama iz kojih dolazimo, o prošlosti, o umjetnosti, o humanističkoj kulturi koja je nekada bila dio općeg obrazovanja. Na taj moj prijedlog Rob Riemen je odgovorio temom 'Tradicija na kušnji' koju će razviti na svom predavanju u Zadru."

U sklopu ciklusa "Suvremenost rane glazbe", u ponedjeljak, 12. srpnja, u 11 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa, predavanje o izvorima rane glazbe u Zadru održat će stručnjakinja za to područje, muzikologinja Hana Breko Kustura

Uz sve to, poštovatelje i obožavatelje specifičnog umjetničkog izraza Katarine Livljanić obradovat će i nastup ansambla Dialogos, pojačanog "Kantadurima" Joška Ćalete. U crkvi sv. Krševana 13. srpnja će biti izveden program "Okamenjeni glasi" koji je Katarina Livljanić stvorila nadahnuta zapisima sa stećaka te ritualima i pučkim pobožnostima iz srednjovjekovne Bosne i Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije