Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Uza Zagreb i Pazin će ugostiti Festival europske kratke priče

Ove je godine zemlja partner Nizozemska iz koje nam u goste dolazi književna zvijezda Cees Nooteboom
16. travnja 2012. u 17:21 1 komentara 9 prikaza
Roman Simić Bodrožić
Foto: arhiva VL

Ovogodišnji Festival europske kratke priče, jedanaesti po redu, počinje 27. svibnja i trajat će do prvog lipnja. Pod pokroviteljstvom Večernjeg lista i ove će se godine 15 odabranih vrsnih europskih pera predstaviti domaćoj publici u Zagrebu, ali i Pazinu.

Poznat po domaćem štimungu koji ljubitelje knjige mami ležernom i neopterećenom atmosferom, FEKP će nakon dobitnika nagrade Booker Anne Enrigtt i D. B. C. Pierrea te dobitnice Pulitzerove nagrade za književnost Elizabeth Strout i mnogih drugih velikana europske i svjetske književnosti, za nekoliko tjedana ugostiti i književnu zvijezdu iz zemlje partnera, a to je Nizozemska. Riječ je o Ceesu Nooteboomu čije se ime u kuloarima često povezuje s Nobelovom nagradom za književnost.

– Već se jedanaestu godinu okreće i pokreće – taj naš Festival europske kratke priče! I sve to vrijeme pisci, poznati i nepoznati, strani i domaći, knjige i prijevodi, antologije i gradovi, raznoliki jezici i silna energija… najstariji smo europski festival posvećen pripovijetci, ali nekako mi se čini da smo u neprestanom zaletu, da nema stajanja, ni za nas ni za taj sjajni kratki tekst kojim se bavimo! – istaknuo je Roman Simić Bodrožić, osnivač i kreativni direktor FEKP-a, ali i jedan od ponajboljih hrvatskih pisaca kratkih formata.

Ulaz je na festival besplatan, a točan program lokacija, vremena, čitanja, tuluma i neformalnih druženja s književnim zvijezdama poput Davida Albaharija, Clemensa Meyera i Gyorgyja Dragomana naći ćete na stranicama Večernjeg lista.

Tamara Boroš
Neponovljiva Boroš
Otkrivamo gdje je danas heroina koja je ispisala hrvatsku povijest i potom teško oboljela
PPD
Mijenjamo navike
Solidarnost i dobra djela trebaju nam ostati prioriteti: PPD bolnicama donirao vrijedna sredstva