Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GALA KONCERT

Uz legendarnog maestra Zubina Mehtu uživao i James Bond

Zubin Mehta
11.06.2013.
u 22:55

Donatorska večer Beogradske filharmonije okupila poslovnu elitu Srbije, političare nisu zvali

Dvorana na nogama i frenetične ovacije više i nisu neka novost na kraju koncerata Beogradske filharmonije. Makar i u razmaku od po nekoliko godina u Beogradu su postala redovna i gostovanja legendarnog maestra Zubina Mehte. Pod njegovim vodstvom orkestar je u ponedjeljak u koncertnoj dvorani Kolarčeve zadužbine najprije odsvirao Schubertovu uvertiru Rosamunda i Osmu simfoniju – Nedovršenu. Vrlo solidna izvedba bila je nagrađena solidnim aplauzom, a snaga se ipak štedila za drugi dio gala-koncerta.

Na programu je bilo Posvećenje proljeća Igora Stravinskog, kompozicija praizvedena prije točno sto godina koja je i danas veliko iskušenje za svaki orkestar. Sve sekcije orkestra, kao i pojedinci među drvenim puhačima svojim solističkim istupima, zaslužili su odobravajuće skandiranje publike. Potpuna usredotočenost, ali i prepuštanje kompliciranim i frenetičnim ritmovima skladbe, sjajno usklađeni gudači u svakom pizzicatu i motivu, erupcije zvuka i snage udaraljki i limenih puhača, glazbenici budni i u reakcijama brzi poput kobri – sve je to urodilo ekstatičnim finalom.

Međutim, prava vijest i potpuna novost u kulturi ovog dijela Europe bila je donatorska svrha koncerta i način na koji je ispunjena. U Kolarcu, kao i na donatorskoj večeri održanoj nakon koncerta u hotelu Square Nine, okupila se poslovna elita Srbije, što vlasnici, što top-menadžeri kompanija Hemofarm, Delta, Rudnap, Bambi, Strauss Group, kao i predstavnici Srpske asocijacije menadžera. Kako je već na samoj večeri objavio direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, cilj je ostvaren: prikupljeno je pola milijuna američkih dolara, od milijun i pol koliko je potrebno za odlazak Beogradske filharmonije na prvu turneju po SAD-u u jesen 2014. Ulaznice za ama baš svako mjesto u dvorani, kao i za povlaštenih stotinjak mjesta za stolovima na večeri, bile su plaćene. Donacije javnih poduzeća koje su na državnom proračunu nisu primane, a političari su mogli doći samo kao građani s kupljenim ulaznicama.

Osoba koja je u publici privlačila najviše pažnje bio je svakako Pierce Brosnan koji trenutno u Beogradu snima film. Schuberta je, zbog kasnog završetka snimanja tog dana, propustio, ali je za vrijeme izvedbe Stravinskog s oduševljenjem reagirao na finese umjetnosti koja mu, kao što nam je kasnije u razgovoru i potvrdio, nipošto nije strana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije