Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terraneo u Šibeniku

Urnebesna Janelle zasjenila sunarodnjake, bend The National

'10.08.2011.,Sibenik - U sklopu Terraneo festivala, nastupila je poznata neo-soul pjevacica Janelle Monae. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL'
'Dusko Jaramaz/PIXSELL'
11.08.2011.
u 22:00

I druge večeri kultnog festivala na otvorenom, koji okuplja vodeća imena na glazbenoj sceni, okupilo se 10.000 mladih

Američka pjevačica Janelle Monáe u srijedu je, na drugoj večeri šibenskog ekofestivala Terraneo, priredila urnebesan koncert, ugodno iznenadivši domaću publiku, koja je ponajprije došla na njezine sunarodnjake – The National. Nekadašnja suradnica OutKasta, Janelle je lani izdala prvijenac The ArchAndroid, a nakon što se popela i na američkim top-ljestvicama, zaslužila je nominaciju i za nagradu Grammy.

Mješavina soula, funka...

Na šibenskom nastupu izvela je mješavinu soula, funka, hip hopa, disca i electra. Janelle Monáe vrhunski je, i glazbeno i vizualno, pratio mnogočlani bend sastavljen od puhača i gudača te plesačice. Svoje uspješnice podebljala je i obradom starog hita Jackson 5 “I Want You Back“. Uz pjevanje, repanje i štošta drugo, stigla je i slikati po platnu na štafelaju postavljenom na bini.

Razglas malo zakazao

Mala zamjerka samo razglasu, koji se teže nosio sa zvučnim zidom njezina benda. No druga večer Terranea, osim što je okupila više od 10.000 ljudi, bila je i korak dalje prema afirmaciji ovog festivala u europskim okvirima. Nakon Janelle, čiji se nastup poklopio sa solidnim newyorškim art-rockerom Oneidom, publika se preselila pred manju festivalsku pozornicu – na škotski Mogwai. Svoje su poklonike uvjerili da i dalje vrludaju po, još 90-ih ucrtanim stazama post rocka. Terraneo je u srijedu ugostio i newyorški Liars, koji je iz energijom nabijenog plesnog punka povremeno ipak skretao u artističko prenemaganje.

The National je nastupio u udarnom terminu i održao “najizdašniji” koncert na festivalu, na oduševljenje brojnih poklonika. Smireni i kontrolirani, bez zvučnih eskapada i iznenađenje, a pojačani puhačima, “pretresli” su uspješnice sa svojih pet albuma. Nakon njih slijedio je izniman nastup kanadskih Crystal Castles. Dobro su protresli mnoštvo kaotičnim elektroničkim zvukom i uvjerili okupljene da Robert Smith iz The Curea ne surađuje s njima bez razloga. Od domaćih snaga, bili su tu obnovljeni splitski Leut Magnetic, koji priprema treći album, te zagrebački Antenat.

Komentara 2

Avatar wkwkwkwk
wkwkwkwk
06:34 12.08.2011.

Narodnjake, ma neka ih je ....

Avatar drug tito
drug tito
09:06 12.08.2011.

Super! Šibenik je to zaslužio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije