Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Umro veliki hrvatski skladatelj Ivo Malec

Djela su mu tiskale glasovite izdavačke kuće (Breitkopf & Härtel, Salabert, BMG Ricordi i Billaudot) te izvodili ugledni svjetski ansambli i orkestri, kojima je često i sam dirigirao
03. rujna 2019. u 22:44 1 komentara 340 prikaza
Ivo Malec
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Kako javljaju vodeći francuski mediji, u Parizu je još prošlog tjedna umro glasoviti hrvatski skladatelj, glazbeni pedagog i dirigent Ivo Malec rođen u Zagrebu 30. ožujka 1925. godine. Studirao je dirigiranje i kompoziciju na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i na Pariškom Konzervatoriju.

danijel dragojević Nije u lektiri, ne ide na festivale, ne slika se i najveći je

Od 1952. do 1953. bio je direktor Opere u Rijeci. U Parizu je 1955. nakon susreta sa Pierrom Schaefferom zapoćeo suradnju sa Grupom za istraživanje konkretne glazbe. Od 1972. pa do 1990. predavao je kompoziciju na Pariškom konzervatoriju. Dokazao se kao skladatelj akustičke i elektroakustičke glazbe. Skladao je na stihove Radovana Ivšića koji je svoj umjetnički dom također pronašao u Parizu.

Među antologijskim su mu djelima balet Makete (1956.), Sigma za orkestar (1963.), Miniatures pour Lewis Caroll za flutu, violinu, harfu i udaraljke (1964.), Cantate pour elle za sopran, harfu i magnetofonsku vrpcu (1966.), Oral za glumca i veliki orkestar (1967.), Lied za 39 gudača i 18 glasova (1969.), Dodecameron za 12 solističkih glasova (1970.), Vox, vocis, feminium za tri ženska glasa i devet instrumenata (1979.) te Arco–I za violončelo (1987.).

ivo malec Kultiviranje Nepomirljivi maestro Malec, odbio Nazora i ostao – jedan protiv svih

Djela su mu tiskale glasovite izdavačke kuće (Breitkopf & Härtel, Salabert, BMG Ricordi i Billaudot) te izvodili ugledni svjetski ansambli i orkestri, kojima je često i sam dirigirao. Dobitnik je brojnih kako diskografskih tako i najvećih državnih nagrada, no odbio je primiti nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Još 1957. godine dobio je nagradu grada Zagreba, a bio je i član Hrvatskog društva skladatelja.

Zagreb: Ministar Banožić primio u posjet ministricu Oružanih snaga Francuske
NABAVKA AVIONA
Hrvatska na slatkim mukama: Francuski Rafale u laganoj prednosti pred američkim F-16?
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih
  • Avatar possibilis
    possibilis:

    Jos jedan koji je vani mogao (smio) a kod kuce ne. Sucut obitelji i hvala mu.