Naslovnica Kultura Knjige

Umro portugalski književni nobelovac Jose Saramago

Cijenjeni portugalski književni nobelovac Jose Saramago umro je u 87. godini na Lanzaroteu. Nobelovu nagradu dobio je 1998., a i prije toga bio je jedan od najčitanijih svjetskih pisaca koji ne piše na engleskom jeziku.
18. lipnja 2010. u 16:01 3 komentara 22 prikaza
jose saramago
Foto: afp

Cijenjeni portugalski književni nobelovac Jose Saramago umro je u 87. godini na Lanzaroteu. Rođen je 1922. godine u Azinhagi, nije imao veliko školsko obrazovanje i prešao je put od bravara preko novinara do jednog od najuglednijih svjetskih pisaca.

Objavljivao je novinarske kronike jer je oduvijek bio izrazito društveno aktivan. Pisao je i pjesme, ali pravi umjetnički zamah imao pišući romane. Autor je djela kao što su "Udžbenik slikarstva i krasopisa", "Podignut za zemlje", "Samostanska spomenica", "Godina smrti Ricarda Reisa", "Priča o opsadi Lisabona", "Evanđelje po Isusu Kristu", "Ogled o sljepoći"...

Prevođen je i na hrvatski jezik, pa su tako u izdanju VBZ.-a izašli romani "Sjećanje na samostan", "Godina smrti Ricarda Reisa", "Evanđelje po Isusu Kristu" i "Kolebanje smrti". U pripremi su tri naslova i njihovo objavljivanje na hrvatskom jeziku i to "Slonovo putovanje", "Male uspomene" i "Saramagova bilježnica". Te bi knjige trebale izaći krajem 2010. i početkom 2011. godine, najavljuju iz VBZ-a.

Zadnji Saramagov roman "Kain" objavljen je na portugalskom jeziku krajem 2009. godine.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • standup:

    dosá je vrag-posvoje.....

  • autoritet:

    nadam se da je shvatio zablude BOG mu dao pokoj

  • marin_11:

    autoritet \"nadam se da je shvatio zablude\" - shvatio je sigurno - pitanje je samo da li na vrijeme ....