Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 71. godini

Umro Marko Brecelj, frontmen kultnog Buldožera

Zagreb: Konceptualni umjetnik Marko Brecelj izveo performans ispred MSU-a
Davor Visnjic/PIXSELL
04.02.2022.
u 15:56

Preminuo je poznati glazbenik, performer i politički aktivist.

U 71. godini preminuo je umjetnik Marko Brecelj, izvijestili su slovenski mediji. 

Brecelj rođen je 1950. godine. Prvu solo ploču "Cocktail"  izdao je 1974. godine, a za nju je i nagrađen nagradom Sedam sekretara SKOJ-a. Skladao je glazbu za film "Živi bili pa videli" za koju je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Zlatnu arenu. 

Za života će ostati zapamćen po suradnji s bendom Buldožer, u kojem je bio frontmen i tekstopisac, no nakon razlaza, nije volio da ga se o tome pita. 

- Odgovoriti ću vam na to najodvratnije pitanje zato da ne stvarate mit iz mojeg neodgovaranja. Skupinu sam napustio zato jer je njihova (odnosno Beleova) zamisao o razvoju  skupine bila sasvim drugačija od moje. To je očito i iz naših životopisa od 1979 godine pa naovamo. Oni su volili vožnje avionom i nastupe po velikim halama, ja sam se želio valjati po Jugi sa svojim prijevozom i ozvučenjem po malim mjestima i dvoranama. Oni su bili pametni, a ja sam još uvijek glupi pišač protiv vjetra - kazao je jednom prilikom. 

Uz uspješnu i plodnu glazbenu karijeru, Brecelj se bavio i politikom, nekoliko puta kandidirao se na lokalnim izborima u Kopru te ušao i u koparsko gradsko vijeće. U Kopru je vodio i multimedijalni centar, organizaciju Društvo prijatelja umjerenog napretka te osnovao stranku Akacija. 

Nije mu strana bila ni umjetnost performansa - u Zagrebu je 2012. povodom našeg ulaska u EU, održao performanse "Magarac u Zagrebu" i "Sedam sekretara SKOJ-a Cvrkut". 

- U EU vas ne čeka ništa dobro. To možete najbolje vidjeti po događajima u Mariboru, Zagrebu najbližem gradiću iz EU, gdje po deset-dvadeset tisuća ljudi izlazi na pločnike i šeće. A zašto šeću? Zato da mijenjaju gradonačelnika koji je zaključio da je lokalna samouprava uprava samo jednog čovjeka. Takvo je shvaćanje i razvoj samouprave razvijan u Mariboru, Ljubljani i Kopru gdje gradonačelnici sami drže vlast. A nije da ste vi u Hrvatskoj neznalice na tom području. U Splitu imate remek-primjer toga, a čujem, da i u Zagrebu nije puno bolje. A ne radi se samo o lokalnoj samoupravi. Vašu hrvatsku javnu  korupciju zamjeniti će EU diskretna kontinentalna korupcija. Oni  koji već sada imaju pare bit će im sigurnije a oni koji već sada ne mogu , da žive, biti će im sve skuplje, najkraće rečeno - kazao je tada za Večernji list. 

U Hrvatsku se vratio i 2016. godine, performansom "Publici budućnosti" na temu migrantske krize i postavljanja žilet-žice uz slovensku granicu. 

I prošle godine javnost je rastužila vijest o Breceljevoj smrti, da bi se ispostavilo kako je bila riječ o performansu Pohorske bojne "Super, netko je umro", na kojem je trebala biti otvorena "memorijalna izložba s posmrtnim ostacima Marka Brecelja". Tu je vijest umjetnik brzo demantirao, no čini se, ovog puta je nažalost istinita. 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar tarana
tarana
16:48 04.02.2022.

Počivao u miru Marko.... Buldožer je bio čudo tih sedamdesetih i neponovljiv! Hvala.

DU
Deleted user
17:45 04.02.2022.

Studentski centar...igla ne bi mogla pasti na pod dvorane...prije koncerta frlje Nine Bellow Zero...eh kakav koncert. Počivao u miru!

DU
Deleted user
04:12 09.02.2022.

Evo bas sam neki dan trazio njihove pjesme po youtubu. Pocivao u miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije