Naslovnica Kultura

Umro književnik Dubravko Horvatić

21. svibnja 2004. u 00:00 213 prikaza

ZAGREB - Nakon duge bolesti u Zagrebu je umro pjesnik, prozaik i esejist Dubravko Horvatić. Rođen u Zagrebu 9. prosinca 1939. godine u rodnom je gradu završio klasičnu gimnaziju te diplomirao komparativnu književnost i povijest umjetnosti. Bio je jedan od utemeljitelja i prvi voditelj Galerije Studentskog centra, no najveći je trag ostavio baš u književnosti. Autor je velikog, raznorodnog opusa od pedesetak knjiga.

U osnovi pjesnik koji je osobito afirmirao pjesmu u prozi, autor je romana za mladež inspiriranih poviješću. Zastupljen je u čitankama, ali i u brojnim antologijama poezije, proze i esejistike. Horvatić nikako nije bio pisac bez društvenog stava.

U godinama kada je prešućivan (nakon hrvatskog proljeća) više se posvetio literaturi za djecu. Dobio je nagrade "Ivana Brlić Mažuranić", "Miroslav Krleža" i "Tin Ujević", premda ga žiriji baš i nisu mazili. Osobitog je traga ostavio kao urednik časopisa, u rasponu od "Modre laste" do "Telegrama" i "Hrvatskog tjednika". Bio je jedan od utemeljitelja "Hrvatskog slova". Manje je poznato da je pisao i scenarije za crtane filmove o profesoru Baltazaru, a kao publicist s puno je strasti i sućuti pisao baš o prešućenim piscima. Horvatićevo književno djelo platilo je težak danak Horvatićevim političkim stavovima. Sućut obitelji uputio je ministar kulture Božo Biškupić i brojne kolege pisci. (D. De.)

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas