Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNENADNA SMRT

Umro fotoreporter Hrvoje Polan, snimao je od Iraka do Domovinskog rata

Hrvoje Polan
Foto: Danijel Berkovic/Pixsell
01.04.2019.
u 18:03

Fotografiju je nazivao "subjektivnim medijem" te je govorio da "je to samo nečija interpretacija situacije, viđena kroz komad tehnike s bezbrojnim varijantama načina upotrebe"

U četrdeset osmoj godini života iznenada je umro fotoreporter Hrvoje Polan koji je, radeći za brojne medijske kuće, svojim fotografijama obilježio posljednja desetljeća, izvijestilo je u ponedjeljak Hrvatsko novinarsko društvo (HND). 

Skoro tri desetljeća Hrvoje se bavio news i dokumentarnom fotografijom.

Radio je za brojne novine i agencije, od Feral Tribunea do Reutersa, i zadnjih desetak godina Agence France Presse. Posljednjih godina bio je freelancer. Objavljivao je u svim vodećim svjetskim medijima (IHT, The Guardian, Newsweek, Time…). Kratko vrijeme radio je i u fotografskoj agenciji Hina-e, ističe se, uz ostalo, u priopćenju. 

Hrvoje je pokrivao sve ratove te socijalne konflikte na prostoru bivše Jugoslavije, Albanije, Iraka, Gaze, Zapadne obale… Fotografije su mu više puta izlagane. Jedan rad uvršten je u kolekciju "100 najboljih slika dekade 1990-2000", koja je izložena u Museum of Modern Art (MoMA) u New Yorku.

Ostat će posebno zapamćen kao fotograf Feral Tribunea u njegovim najboljim danima, kada je s kolegama novinarima obilazio ratna i poratna područja i svojom kamerom bilježio sva tragična događanja koja su zadesila ljude s ovih prostora, navodi se u priopćenju.

Posljednji projekt u Polanovom bogatom stvaralačkom opusu je fotomonografija “Iza sedam logora - Od zločina kulture do kulture zločina”, koju je izradio zajedno sa Viktorom Ivančićem i Nemanjom Stjepanovićem, dodaje se.

Hrvoje je pak u jednom svom intervju za Novi list kazao kako je fotografija izrazito subjektivan medij, koliko god se govorilo da fotografija ne laže. 

"To je samo nečija interpretacija situacije, viđena kroz komad tehnike s bezbrojnim varijantama načina upotrebe", kazao je tom prilikom fotograf Polan.

Iznimno jak zoom na mobitelu

Komentara 1

DU
Deleted user
06:34 02.04.2019.

Ova reklama se baš uklapa ispod teksta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije