Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Umjetnost za kvalitetniji život osoba starijih od 54 godine

Na izložbi Galeriji Prsten polaznici radionica u okviru projekta StArt - Umjetnost za kvalitetniji život osoba starijih od 54 godine predstavit će svoje radove.
08. siječnja 2020. u 14:12 0 komentara 157 prikaza
Foto: arhiva HDLU
Pogledajte galeriju 1/11

Neki od njih su cijeli život čekali na trenutak kada će se moći baviti umjetnošću, dok su neki umjetnošću htjeli oplemeniti svoje umirovljeničke živote. Oni su generacije 54+, entuzijasti bez umjetničkog predznanja koji su tijekom 2019. godine pohađali likovne i izvedbene radionice u okviru projekta StArt - Umjetnost za kvalitetniji život osoba starijih od 54 godine u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Iskustvom sedam radionica, dobili su priliku učiti kako stvarati te se predstavljaju svijetu u svojoj novoj ulozi - onoj umjetničkoj.

jubilarna obljetnica Izložba i performans za 40 godina umjetničkog djelovanja Vlaste Delimar

Plodove svoje kreativne avanture susreta s umjetničkim formama predstavit će na skupnoj izložbi 10. siječnja u 19 sati u Galeriji Prsten, Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika (Meštrovićev paviljon) te u tiskanom katalogu čije će se predstavljanje održati 23. siječnja u 19 sati također u Galeriji Prsten. Izložba je otvorena do 26. siječnja 2020.

Cilj projekta je bio pružiti osobama starijim od 54 godine razvoj socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina te direktan pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima kroz suradnju sa suvremenim umjetnicima. Osjetljiva društvena skupina 54+ zahtjeva podršku zajednice kroz pripremu i osmišljavanje mirovine - perioda života u kojem dolazi do nagle promjene svakodnevnih navika te se javlja i potreba za usvajanjem novih vještina kako bi smisleno oblikovali svakodnevicu života.

- Osvijestila sam činjenicu da godine nisu prepreka za moguće promjene životnih obrazaca i stilova te da kroz umjetničke sadržaje kritički komuniciramo s vlastitom osobnošću i rekonstruiramo prošlost, sadašnjost i budućnost. Sve nas to pak može dovesti do otvaranja skrivenih mogućnosti i talenata, ostvarenja osobnog zadovoljstva i ispunjenosti." - Zlata Šarić, polaznica programa  

- Ove radionice dale su mi priliku da se bavim nečim kreativnim i tako izvučem iz bolesti te ponovno vratim u život i zdravlje - Dunja Zlatarić, polaznica programa

 - Ovu radionicu doživljavam kao naš paralelni svemir. Kada zatvorimo vrata našeg prostora svi odemo u taj svemir, gdje kao da nemamo godine. Uživamo kao da smo bezvremeni, vodimo se uputama naše profesorice i stvaramo ljepotu kroz slikanje - Vesna Županović, polaznica programa

1 / 11

Niz inovativnih, kreativnih radionica koje su pohađali sudionici projekta, vodili su istaknuti suvremeni umjetnici Vanja Babić, Karmen Dada, Gaella Gottwald, Mia Maraković, Petra Grozaj, Koraljka Kovač, Bojan Mucko, Ana Mušćet, Lea Popinjač i Sonja Vuk s ciljem međugeneracijske razmjene znanja i vještina. Aktivnosti su se izvodile u okviru vizualnih medija slikarstva, crteža, tekstila, performansa, videa i računalne umjetnosti s naglaskom na istraživanje osobnih iskustava i sjećanja. Na sedam različitih radionica, koje su se održavale u trajanju od više od 500 sati, sudjelovalo je 95 polaznika.

Primopredaja sporne fotografije autor otuđio vlastiti rad Talačka kriza završena: fotografija Jasmina Krpana vraćena u Modernu galeriju

U okviru radionica polaznici su posjećivali umjetničke izložbe, filmske projekcije, crtali, slikali, šivali, bojali tekstile, vezli, učili o japanskim tehnikama bojenja i raznim drugim eksperimentalnim, ali i tradicionalnim slikarskim i crtačkim tehnikama. Razgovarali su o umjetnosti, čitali, pisali scenarije, snimali, montirali, glumili, učili o filmu i performansu, razgovarali o svojim najdražim književnim junacima, razmjenjivali životna iskustva znanja i vještine, putovali u Rijeku na izložbu, učili o fotografiji, izrađivali autobiografske knjige sjećanja i uživali u kreativnom stvaralaštvu.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.