Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jubilarna obljetnica

Izložba i performans za 40 godina umjetničkog djelovanja Vlaste Delimar

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
02.01.2020.
u 15:44

Umjetnica Vlasta Delimar obilježit će 40 godina umjetničkoga djelovanja performansom i izložbom u Galeriji Bačva i Galeriji PM Doma Hrvatskoga društva likovnih umjetnika u četvrtak, 9. siječnja.

Izložba "40 godina art ljubavi Vlaste Delimar" bit će postavljena u Galeriji PM, na mjestu umjetničine prve samostalne izložbe 1981. godine.

Izložba se sastoji od četrdeset crno bijelih fotografija koje čine prostornu instalaciju i fingiraju filmsku traku za analogne fotoaparate. Odluka da fotografije budu crno-bijele proizlazi iz činjenice da je umjetnica svoje djelovanje počela uz crno bijelu fotografiju te one kao takve imaju posebno energetsko značenje, ističe se u najavi.

Četrdeset fotografija smještenih na crnu traku bit će postavljeno duž cijeloga zida Galerije PM, ostavljajući samo jedan prazan prostor - ulaz i izlaz iz galerije koji ne omogućava zatvaranje kruga već ostavlja simboličan prostor za buduća umjetnička istraživanja.

Izložba je dio opsežno zamišljenoga predstavljanja čija je provedba planirana tijekom 2020. godine u Ljubljani, Zagrebu, Rijeci, Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu, Podgorici i Skopju.

Prije otvorenja izložbe, u prostoru Galerije Bačva održat će se performans "Ah moji umjetnici, moji ljubavnici" u suradnji s Milanom Božićem i opernim pjevačem Nevenom Palečekom Papagenom koji će ovom prilikom uglazbiti tekstove uz atmosferu koju stvara odjek muškog baritona, u specifičnoj akustici koju pruža Galerija Bačva. Performans se bazira na sjećanjima umjetnice na neke umjetnike s kojima je kroz zajedničke razgovore, druženja i iskustva stvarala vlastite performanse.

Od prvoga samostalnog performansa Vlaste Delimar, održanog 1980. godine u Galeriji SC u Zagrebu (Transformacija ličnosti) prošlo je 40 godina. Svojim performansima, podsjećaju iz HDLU-a, Delimar se na suvremenoj hrvatskoj umjetničkoj sceni profilirala kao jedna od glavnih aktera performativne umjetničke prakse.

Prvim javnim nastupom 1979. godine u Galeriji Podroom u Zagrebu, pod nazivom Pokušaj poistovjećenja, u suradnji sa Željkom Jermanom, umjetnica je započela svoje dugogodišnje propitivanje tijela, intimnosti, društvenog okruženja i ljudskih odnosa kroz provokativne i snažne performanse.

Komentara 1

DA
Danijel2
14:38 07.01.2020.

Žalosno za Večernji list da ste likovnu umjetnost u svojim komentarima sveli na tobožnje performanse ovij jadnih bolesnih ljudi. Moje saučešće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije