Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruska osveta?

Ukrajinski redatelj Sencov osuđen na 20 godina zatvora

oleg sencov
screeshot/youtube
26.08.2015.
u 15:37

Aktivisti diljem svijeta tražili su pravdu za Sencova

Brojni filmski velikani, uključujući Mikea Leigha, Wima Wendersa, Stephena Daldryja i Pedra Almodovara, od svibnja prošle godine pozivali su ruske vlasti da mladom ukrajinskom filmašu Olegu Sencovu omoguće pravedno suđenje. Brojni europski i svjetski aktivisti organizirali su prosvjede tražeći njegovo oslobađanje. Pravdu za Sencova tražili su i međunarodni festivali – jedan od zadnjih apela za njegovo puštanje došao je prošloga tjedna sa Sarajevo film festivala. Kao hladna pljuska svima jučer je došla vijest da je sud u Rostovu tog redatelja i aktivista osudio na 20 godina robije zbog navodnog terorističkog djelovanja.

Sencova je, naime, u jeku vojne krize na Krimu u kojoj je sudjelovao u mirovnim prosvjedima uhitila ruska tajna služba, nakon čega je prevezen u Rusiju, gdje je u pritvoru čekao suđenje. Nekoliko dana uopće se nije znalo gdje se nalazi, a potom je iz Rusije javljeno da je Sencov optužen za terorističko djelovanje, konkretno za planiranje detoniranja Lenjinova spomenika na Krimu i paljenja ureda promoskovskih političkih organizacija na Krimu.

39-godišnji Sencov odlučno je odbacio sve optužbe ustvrdivši da se protiv njega vodi politički montirani proces zbog njegova angažmana u prosvjedima, a za njegovo puštanje gorljivo su se založile brojne ukrajinske političke organizacije, kao i Europska akademija filmske umjetnosti, koja je velikim dijelom financirala njegovu obranu. Tijekom izricanja presude Sencov je, javljaju dopisnici, pjevao himnu "Još ne nestade Ukrajina". 

>> Napad u McDonald'su: Članice grupe Pussy Riot zalili zelenom bojom i smećem

Komentara 3

PO
pozornik66
19:47 26.08.2015.

Tako rade crveni

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
19:17 26.08.2015.

staljinizam najgore vrste.

MA
Majur
17:41 26.08.2015.

A ne,pa Rusi i Putin su dokazani demokrate koji su sušta suprotnost amerima....i dok bude ovaca koji će vjerovati da je jedna strana u pravu biti će ratova...ameri-EU-Rusija,sve je to jedan veliki igrokaz za masu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije