Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život na hrvatski način

Ukrajinski baletani u Splitu našli dom i ljubav

Ivan Boiko i Eva Karpilovska
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/3
11.10.2018.
u 09:44

Soliste Evu Karpilovsku i Ivana Boika osvojili su more i Dalmatinci

Balerina, odnosno baletan, prema najnovijim istraživanjima, jedno od zanimanja kojih u Hrvatskoj nedostaje pa su nacionalne kazališne kuće “prisiljene” ansamble puniti inozemnim plesačima. Balet HNK Split ima impresivan broj plesača sa stranom putovnicom koji su se toliko zaljubili u “najlipši grad na svitu” da im ni u snu ne pada na pamet promijeniti sredinu.

Izdanci klasične baletne škole

Ukrajinci Eva Karpilovska i Ivan Boiko, solisti splitskog Baleta, skromni i samozatajni u tolikoj mjeri da iz njihovih usta doslovce treba čupati riječi, na ovogodišnjem međunarodnom baletnom natjecanju koje nosi naziv baletne dive Mije Čorak Slavenske, u Zagrebu, u oštroj konkurenciji ovjenčani su nagradama u kategoriji seniora, srebrom i broncom. Dovoljan povod da povedemo razgovor, uz neizbježno pitanje kako su uopće došli u Split.

Solistica Eva Karpilovska, koja već osam godina živi u gradu podno Marjana, u Kijevu je završila klasični balet i plesala u tamošnjem kazalištu. Poznavala je Vladimira Šuvalova, baletnog pedagoga koji se odavno skrasio u Splitu i pozvao ju je da dođe.

– Almira Osmanović zavoljela me, a Dinko Bogdanić izvukao iz ansambla. Oboma dugujem veliku zahvalnost što sam članica Baleta HNK Split. Zahvalna sam što radim u Splitu, što imam mogućnost razvijati se kao umjetnica. Prije dvije godine proživljavala sam blagi emocionalni pad, izgubila sam vjeru u sebe što, na sreću, gotovo nitko nije ni primijetio. No, to sam duboko osjećala u sebi. Od prošle sezone počela sam se “vraćati” u normalu, a ovo natjecanje dokazalo mi je da ipak vrijedim. Upravo me ta situacija naučila da je, kad imaš uspone i padove u životu, a naročito u karijeri, važno ostati jak. Treba se maknuti od ljudi koji emitiraju negativnu energiju i ama baš nikad ne izgubiti samopouzdanje – otkriva nam Eva.

Solist Ivan Boiko u Splitu je upola manje od svoje kolegice i zemljakinje, kaže “samo” četiri godine, ali dovoljno da ne razmišlja ni o kakvom preseljenju. Boiko, kojeg je splitska publika vrlo brzo uočila i zavoljela kako zbog njegove figure tako i zbog dobre tehnike, rođen je u Odesi i nitko se iz njegove obitelji nije bavio plesom. S pet godina krenuo je na folklor i otad, a sada mu je 29 godina, ples je njegov život. Igrao je u Odesi, Kijevu, pola godine u Makedoniji i vidio oglas da splitsko kazalište traži plesače. Došao je na audiciju, pokazao svoje vještine i ostao.

– Uspjeh zahvaljujem bezgraničnoj ljubavi prema plesu i urođenom daru. Volim to što radim, valjda i to utječe na rezultate – kaže Boiko. Split obožava ponajprije zbog mora. I njegova Odesa je, naglašava, na moru, i to je valjda “ono nešto” što ga drži.

– More je život, a život mi je i sin koji je upravo krenuo u prvi razred. Pravi je Dalmatinac, govori splitski, ide u produženi boravak – simpatično će Ivan.

– Ostat ću živjeti u Splitu, ovdje mi je super, i hrana mi se sviđa – poručuje solist koji je igrao u gotovo svim predstavama ovdašnjeg baleta.

Na pitanje što više vole, klasični ili moderni balet, Eva i Ivan odgovaraju da su klasični učili u školi, a moderni su prihvatili. Na Međunarodnom baletnom natjecanju pohvalili su ih kao složan par koji dobro zajedno funkcionira.

– Ja tamo zapravo nisam otišla na natjecanje. Otišla sam nastupiti, što je puno bolje. I publika i kolege to su prepoznali – kaže vatrena Eva svjesna da je sada u “najboljim godinama” u kojima kao balerina može najviše dati.

Igrala je brojne uloge, a najdraže su joj Quitri u Don Quijoteu i Lisa u Vragolastoj djevojci. Plesala je i u Giselle, Romeu i Juliji, Evgeniju Onjeginu...

Na sceni komuniciramo očima

– Volim dramatične uloge, veselim se ovosezonskoj premijeri Copelije – kaže. Profesionalno je u ovom poslu 16 godina, jako je veseli što sve više putuju pa može vidjeti i što drugi rade. I uspoređivati. Zahvaljuje Vladimiru Šuvalovu, baletnom pedagogu koji ih je pripremao za natjecanje, ali i svojem dečku koji joj je velika potpora.

– Obožavam Split i svojeg dečka koji je poslom sasvim izvan baleta i kazališta, ali uvijek je uz mene. Obožavam ovo što radim, ova me nagrada “digla”, ovo mi je prvo natjecanje s partnerom. Volim plesati s Ivanom, uživam na pozornici, imamo odličnu komunikaciju očima. Nemam previše slobodnog vremena, a hobi mi je čitanje i plivanje. Predivno mi je u Splitu – na kraju će Eva, a Ivan, kao pravi džentlmen ne samo na daskama, nego i u životu, samo je potvrdno kimnuo glavom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije