Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Učenici Zari Perko prva nagrada provedenog natječaja Radost slikanja uz glazbu

HGM
25.05.2021.
u 11:21

U tijeku je i priprema velikog virtualnog HGM koncerta Beethoven online koji se realizira u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom

Zara Perko, učenica drugog razreda OŠ Gornji Mihaljevec iz Macineca, pod mentorstvo Gordane Polundak, nositeljica je ovogodišnje prve nagrade provedenog natječaja Radost slikanja uz glazbu koji se održava u sklopu Tjedna glazbe za mladu publiku u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži (HGM), Glazbene mladeži Zagrebačke županije, Zagrebačke filharmonije i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Osnovni cilj Natječaja i projekta Tjedna glazbe za mladu publiku je edukacija mlađih generacija o glazbenom stvaralaštvu kojeg su nam u naslijeđe darovali umjetnički velikani. Početkom ove školske godine HGM raspisala je natječaj za sve osnovne i srednje škole te vrtiće gdje je primarni zadatak bio objediniti likovnu i glazbenu kulturu. Naime, djeca su dobila zadatak da sa svojim likovno-glazbenim mentorima, slušajući orkestralnu suitu Planeti, op. 32, engleskog skladatelja Gustava Holsta, likovno utjelove njegovo djelo.

Stručni žiri u sastavu red. prof. art. Tomislav BuntakIzv. prof. art. Alen Novoselec  Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te i maestro Tonči Bilić među pristiglim radovima izabrali su najbolje. Ocjenjivali su čak 287 likovnih radova učenika i djece iz dječjih vrtića iz 11 županija: Osječko-baranjske, Splitsko-dalmatinske, Međimurske, Grada Zagreba, Primorsko-goranske, Šibensko-Kninske, Zadarske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Vukovarsko-srijemske te Istarske županije. Sudjelovalo je 5 dječjih vrtića, 25 osnovnih te 5 srednjih škola.

Dodijeljene su dvije druge nagrade učenicama Giti Valerija, 3. razred OŠ Svetog Filipa i Jakova iz Sv. Filipa i Jakova, mentorice Dražene Strpić i Eni Bilić, 1. razred OŠ J. Šižgorića iz Šibenika, mentorice Helene Šarić. Treću nagradu osvojila je Antonija Roguljić, 8. razred OŠ Ernestinovo iz Ernestinova, pod mentorstvom Marine Šestić i Milice Tešankić.

Odabrati nekoliko najuspješnijih radova na ovom natječaju, te ih rangirati, bilo je jednako teško stručnom žiriju kao odabrati nekoliko najdražih pjesama iz različitih glazbenih žanrova. Izabrati najbolji, bilo je još nezahvalnije i teže. Zbog toga su dodijelili i nekoliko dodatnih Posebnih nagrada koje su pripale Lari Persola iz Sv. Filipa i Jakova, Diani Ismanovski i Siniši Matijević iz Zagreba.

Jednostavnu lebdeću figuru superheroja Zare Perko, okruženog zvijezdama i planetima, naslikanog akvarelom (ili razrijeđenom temperom), stručni žiri je odmah primijetio kao vrlo šarmantan i poseban rad, te su ga izdvojili u uži izbor. Skladno uklopljenu figuru-lebdeći lik, doživjeli su dvoznačno; kao da je istovremeno sam nošen valovima glazbe i njen uzrok, odnosno stvaratelj. Transformabilne zvijezde koje izmiču zamci šablone, zelena pozadina i diskretno personalizirane zvijezde, dojmljiv lik svirača, privlačna i dinamična kompozicija na razini pročišćene i pogođene, odnosno vrlo primjerene i ikoničke ilustracije, te uzimajući u obzir i dob djeteta, bili su razlog da stručni žiri ovom radu dodijeli prvu nagradu.

U tijeku je i priprema velikog virtualnog HGM koncerta Beethoven online koji se realizira u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem mo Tončija Bilića, KDV Lisinski i Glazbenom mladeži Zagrebačke županije. Navedeni koncert integralni je dio projekta, a bit će dostupan putem CD-a i HGM YouTube kanala kao edukativno-inspirativna podloga školama i dječjim vrtićima krajem svibnja. Projekt podržavaju Ministarstvo kulture, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i HEP kao glavni sponzor. hgm.hr

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije