Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba u Brodu

U vrijeme pandemije trgovi su bili samo arhitektonske kulise

Venice gears up for a ban on cruise liners
Foto: MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/8
03.09.2021.
u 23:12

Trg je oduvijek postojao kao sinonim za kulturnu baštinu, ali i bio mjesto susreta i druženja, trgovine i razmjene ideja. Sve do proljeća 2020. kada je sve stalo zbog zatvaranja gradova.

Kad se spomenu talijanski gradovi i mjestašca, koji privlače putnike iz čitavog svijeta, slika koja nam odmah padne na pamet jest slika trga; trg je u isto vrijeme i platno i okvir unutar kojega su iscrtane palače, crkve, spomenici te sam život koji se ondje odvija. Trg tako postaje sinonim za kulturnu baštinu, ali i mjesto susreta i druženja, trgovine i razmjene ideja.

Talijanski trgovi, kao uostalom i svi ostali segmenti svakodnevice, našli su se u proljeće 2020. godine u nekakvom stanju iščekivanja i odgode. Izvanredna situacija koja je tad nastupila izazvala je niz promjena koje su se odrazile i na mjesta na kojima smo ranije živjeli i na kojima smo obitavali.

Neprepoznatljiva središta

Umjetničkim projektom “(Ne) vidljivi trgovi”, čiji je autor Marco Delogu, obuhvaćen je 21 talijanski trg, fotografiran tijekom prvog lockdowna, u neobičnoj nadrealnoj atmosferi. Izložba čiji je naziv inspiriran Calvinovim “Nevidljivim gradovima” i koja se ovih dana može razgledati u galeriji Ružić u Slavonskom Brodu nudi evokativno putovanje u ljepotu uglavnom praznih talijanskih trgova, snimljenih između kraja ožujka i početka svibnja prošle godine, u trenutku izolacije i “suspenzije”. U projektu je sudjelovalo više talijanskih fotografa, a svaki je fotografirao trg u svome mjestu. Na slikama se tako vide opustjela Piazza del Duomo u Milanu, Piazza Santa Croce u Firenci, znamenita Piazza San Marco u Veneciji...

01.09.2021., Slavonski Brod - Otvorenje izlozbe "(Ne)vidljivi trgovi" - 21 fotografija talijanskih trgova za vrijeme lockdowna. Ovim umjetnickim projektom ciji je autor Marco Delogu obuhvacen je 21 talijanski trg fotografiran tijekom prvog lockdowna, u neobicnoj nadrealnoj atmosferi. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

– Izložba pokazuje svojevrsni kontrast. S jedne strane imamo prostor na kojem se ljudi okupljaju i u kojem je naglašen društveni aspekt, a s druge prazninu i nedostatak ljudi. Arhitekti koji su gradili te trgove činili su to u vrijeme kada ondje nije bilo ljudi. Ovo je prilika da se ti trgovi ponovno vide na takav način te da ugledamo ljepotu koja sjaji iza svega onog što se tamo inače događa. To je ono što ovom projektu daje umjetničku vrijednost – rekao je Gianluca Borghese, direktor Talijanskog instituta za kulturu.

U brodskoj Galeriji umjetnina bili su zadovoljni prvom suradnjom s talijanskim Institutom za kulturu. Ponudili su im vrlo zanimljivu i atraktivnu izložbu u kojoj svaku fotografiju prate kratki originalni tekstovi koje potpisuju talijanski autori, a uspomenama, doživljajima i književnim sugestijama povezani su s tim trgovima.

– S jedne strane svi posjetitelji mogu uživati u prekrasnim prizorima bogatog kulturnog nasljeđa koja Italija ima, a s druge strane svjedoci smo koliko je zapravo bitan čovjek u smislu oživljavanja nekog prostora. Trgovi kao mjesta susreta u vrijeme pandemije bili su prazni, neprepoznatljivi, otuđeni i bez ljudi, predstavljali su samo arhitektonske kulise. Nadam se da će to ostati jedini trenutak kada je takve fotografije bilo moguće snimiti – rekla je Romana Tekić, ravnateljica brodske Galerije umjetnina.

01.09.2021., Slavonski Brod - Otvorenje izlozbe "(Ne)vidljivi trgovi" - 21 fotografija talijanskih trgova za vrijeme lockdowna. Ovim umjetnickim projektom ciji je autor Marco Delogu obuhvacen je 21 talijanski trg fotografiran tijekom prvog lockdowna, u neobicnoj nadrealnoj atmosferi. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Prednost iz teške situacije

Sam autor Marco Delogu naveo je da mnogim piscima nije bilo lako koncentrirati se. Fotografima je bilo teško napustiti dom, a da bi to učinili, morali su tražiti dozvolu od lokalnih vlasti. U nekim je slučajevima autor inspiraciju pronalazio u fotografiji, drugdje su tekst i slika nastali potpuno neovisno jedno o drugome, no u konačnici su se iznenađujuće nadopunjavali. Autor je u ovom projektu objedinio rad fotografa i pisaca, pa svatko donosi vlastitu snagu izričaja, kako bi se na dva paralelna načina ispričala priča o trgovima koji, kako je rekao, i za jedne i druge predstavljaju domovinu u malom.

– Projektom se, naposljetku, nastojalo preokrenuti jednu tešku situaciju i izvući iz nje prednost, ili bolje rečeno, priliku – poručio je Delogu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije