Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
galerija miroslav kraljević

Izložba jugoslavenske spomeničke baštine stigla u Zagreb

Foto: Galerija Miroslav Kraljević
1/2
29.08.2021.
u 12:58

"Arhitektura. Skulptura. Sjećanje. Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945.–1991.", gostujuća izložba monumentalnih ostvarenja jugoslavenske spomeničke baštine, otvorena je u četvrtak.

Na izložbi, premijerno predstavljenoj prošle godine u ljubljanskoj Galeriji Dessa, prikazana su 33 spomenika ili memorijalna kompleksa s područja bivše Jugoslavije.

Kriterij za odabir bili su visoka arhitektonska i umjetnička vrijednost objekata te iznimna kontemplacija krajobraznog prostora. napominju iz Galerije Miroslav Kraljević.

"U arhitekturi i umjetnosti svih kulturnih prostora nekadašnje Jugoslavije ističu se bezvremenski spomenici žrtvama narodnooslobodilačke borbe", dodaju.

Autori tih spomenika bili najpoznatiji jugoslavenski arhitekti, urbanisti i kipari, poput Bogdana Bogdanovića, Edvarda Ravnikara, Vojina Bakića, Dušana Džamonje, Zdenka Kolacija.

Kako se ističe u najavi izložbe, umjesto režimske simbolike u svojim autonomnim ostvarenjima  isprepleli su suvremenost i prošlost, mističnost i geometriju, arhetipske simbole i nove materijale, arhitekturu i krajobraznu poetiku, historijsku auru mjesta i nove oblike komunikacije s posjetiteljem. 

"Iz perspektive spomeničke skulpture nakon Drugog svjetskog rata, upravo su jugoslavenski spomenici jedan od najdojmljivijih monumentalnih ostvarenja", dodaje se. 

Prije Zagreba izložba je bila postavljena u Muzeju Lapidarium u istarskom Novigradu, gdje su prvi puta prezentirani Spomenik – kosturnica Vladimira Gortana (Pod Beram), Spomenik rudaru borcu (Labin) i Spomen-park Dotrščina (Zagreb), čime je dopunjen korpus memorijale spomeničke baštine. 

Kustosi su Boštjan Bugarič, Kristina Dešman, Maja Ivanič, Špela Kuhar, Eva Mavsar, Špela Nardoni Kovač, Damjana Zaviršek Hudnik. Produkciju i kustosku podršku za Galeriju Miroslav Kraljević potpisuje Maja Pavlinić.

U sklopu izložbe predstavljena je i posebna popratna publikacija u izdanju Galerije Dessa i revije AB – Arhitektov bilten/Architect's  Bulletin.

Zagrebačka izložba može se razgledati do 17. rujna, a potom odlazi u Sarajevo.

Komentara 4

IS
istinapakadbude
17:43 29.08.2021.

... pade mi na pamet i prasnuh u smijeh kakvi smo drbili bili i komad drveta nosali po cijeloj drzavi za jednog bravara hahaha

FM
fmica
18:12 29.08.2021.

muka mi je kad se sjetim jugoslavije....

LL
lijepa_li si
13:29 29.08.2021.

kako bi rekli naši neki, a dragi...bedastoća, za ta rugla, mramor, kamen, željezo moglo se izgradit tisuće vrtića i još toliko obdaništa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije