Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Umro jedan od najplodnijih hrvatskih kompozitora, autor glazbe hita Ive Robića "Ta tvoja ruka mala"

U Voloskom je umro poznati skladatelj Ljubo Kuntarić
04. listopada 2016. u 13:13 6 komentara 3461 prikaza
Ljubo Kuntarić
Foto: Nel Pavletić/ PIXSELL

Čovjek koji je komponirao neke od najvećih hitova domaće zabavne glazbe kao što su to "Ta tvoja ruka mala", "Čežnja", "Autobus Calypso", "U nedilju Ane" ili pak "Ti i ne slutiš" Ljubo Kuntarić umro je u svom domu u Voloskom u devedeset i drugoj godini života.

Skladatelj koji se može ponositi golemim opusom od više od tisuću i sto djela rođen je u Čakovcu 1925. godine. Glazbi su ga podučavali Rudolf Matz, Albe Vidaković, Ivana Lang... Diplomirao je na građevinskom fakultetu i radio na izgradnji brojnih turističkih kompleksa na jadranskoj obali, ali ljubav prema glazbi nikada ga nije napustila.

 

Skladao je od 1939. godine. Iza njega je ostalo 200 solo pjesama i više od 170 klapskih pjesama. Kuntarić je skladao i veća glazbeno-scenska djela, među kojima su i mjuzikli, operete, dječje opere... Tu treba izdvojiti "Tata udajem se za Crnca" i rock operu "Karolina Riječka". Kuntarić je autor glazbe za osamnaest filmova, među ostalim i za film "H8"  Nikole Tanhofera u kojem je njegovu pjesmu "Sretan put" antologijski interpretirala Gabi Novak. Kuntarić je vrlo često uglazbljivao na tekstove Blanke Chudobe (ona je autorica i pjesme "Ta tvoja ruka mala" koja je bila pobjednička pjesma na Zagrebačkom festivalu daleke 1953. godine kada ju je otpjevao Ivo Robić), ali i Drage Britvića, Stjepana Jakševca... Kuntarić je skladao i 650 duhovnih skladbi i 25 misa. Na festivalima je dobio pedesetak nagrada, a bio je i počasni građanin Čakovca, Požege, Omiša i Imotskog. 

Posljednji ispraćaj uglednog maestra bit će u četvrtak, 6. listopada, u 16 sati na groblju u Voloskom. 

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja