Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Umjetničkom paviljonu otvorena retrospektiva Milivoja Uzelca

28.11.2008.
u 10:03

Nakon gotovo 40 godina u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu u četvrtak navečer je otvorena retrospektiva Milivoja Uzelca na kojoj je predstavljeno 126 antologijskih djela.

Po riječima autora projekta, povjesničara umjetnosti Zvonka Makovića, prvi su put izložena neka od Uzelčevih djela. Maković smatra da velika retrospektiva neće bitno promijeniti značaj Uzelčeva stvaralaštva u hrvatskoj umjetnosti, ali da će i te kako pomoći da neka djela razumijemo cjelovitije i bolje nego do sada.

Uzelac je dao velik doprinos hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća te je, vrativši se s Gecanom i Šumanovićem u početku 20-ih godina prošlog stoljeća iz Praga u Hrvatsku, prenio intrigantne odjeke novog vala kubizma, s principima fragmentacije i konstruktivističkog slikarstva, naglasio je Maković.

Podsjetio je da je Uzelac 1923. napustio Hrvatsku, nastanio se u Parizu, a zatim u južnoj Francuskoj gdje i umire 1977.

Prva Uzelčeva retrospektiva priređena je u Modernoj galeriji 1971., istaknuo je Maković. Iako je rano napustio zemlju, nikad nije raskinuo veze s Hrvatskom, dodao je, izrazivši zadovoljstvo što je uspio prikupiti i pokazati javnosti ta vrhunska djela.

Ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković napomenuo je da je izložba plod dobre suradnje brojnih muzeja i galerija. Najveći dio je iz Moderne galerije u Zagrebu koja ima 99 Uzelčevih djela, a posuđena su i iz galerija i muzeja u Dubrovniku, Rijeci, Novom Sadu, Sarajevu i Beogradu te iz privatnih zbirki.

Vuković je napomenuo kako je riječ o iznimnoj pojavi u hrvatskoj likovnoj umjetnosti i jednom od predstavnika naraštaja koji je odigrao veliku ulogu u hrvatskom slikarstvu u početku 20-ih godina prošlog stoljeća.

Izložbu je likovno postavio arhitekt Oleg Hržić, a otvorenju je uz brojne posjetitelje nazočio i potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac.

Retrospektiva Milivoja Uzelca (1897. - 1977.) bit će otvorena do 11. siječnja 2009.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije