Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Emir Šehanović

U Trotoaru izlaže čovjek sa popisa sto kipara sutrašnjice

Marija Šehanović
21.03.2024.
u 12:26

Izložba “There Will Be Bliss” donosi novi ciklus apstraktnih formi kojima propituje propast svijeta

Zagrebačka Galerija Trotoar nastavlja praksu promocije umjetnika iz regije. Tako svoju prvu zagrebačku samostalnu izložbu sutra otvara kipar rođen u Tuzli, koji živi i radi u Beogradu, Emir Šehanović.

Naslovljena “There Will Be Bliss”, izložba predstavlja novi ciklus njegovih radova kojima istražuje teme poput ljudske imaginacije, kreativnosti i osjetljivosti te njihova utjecaja na stvaralački proces. Uvodi nas u svoj svijet začudnih apstraktnih formi – monumentalnih skulptura i digitalnih printeva – kojima istražuje moguću postljudsku budućnost i pitanje kako ćemo vidjeti svijet kada priroda postane manjina. Šehanović diskretno ističe posljedice ljudskih postupaka, potičući nas na razmišljanje o našoj ulozi u svijetu suočenom s prijetnjama kao što su razaranje i umjetna inteligencija.

”Emirove skulpture, kao neki portreti, upozoravaju na moguću postljudsku budućnost kada mi, dominantna vrsta na Zemlji, izumremo i divlje biljke prekriju ruševine hiperurbane civilizacije. Svjedočimo najnesigurnijem vremenu u povijesti čovječanstva, okruženi smo umirućim planetom s prijetnjama kao što su masovna izumiranja i biogenetika. Šehanović stavlja naglasak na posljedice naših postupaka”, kazao je o njegovu novom ciklusu Ivan Šuković.

Šehanović je aktivan na međunarodnoj sceni, a nedavno je uvršten među 100 najboljih kipara sutrašnjice u izboru izdavačke kuće Thames and Hudson. Izložba u Trotoaru može se pogledati do 1. lipnja. 

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
10:38 22.03.2024.

Zašto ne Pločnik*? Ili Nogostup? ( *Štulić je nazvao svoj vrhunski uradak Filigranski pločnici)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije