Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
festival stripa u splitu

U Split dolaze autori kultnog Zagora, a posjetit će i Poljud

Inicijatori prvog festivala stripa u Splitu
Milan Sabic/PIXSELL
19.04.2022.
u 10:34

Festival strip-kulture, Comicator, se održava u Splitu po prvi put, stripoljupcima je ponuđeno pregršt zanimljivih događaja na čak 4 lokacije

Joevito Nuccio, Marco Verni i Walter Venturi, tri vrsna Zagorova crtača iz produkcijske kuće Sergio Bonelli Editore dolaze u Split. Bit će glavne zvijezde Comicatora, prvog festivala strip-kulture u Splitu, koji će se održati od 22. do 24. travnja u organizaciji trojice prijatelja i zaljubljenika u strip-kulturu: Dalibora Ivaniševića, vlasnika striparnice Columbo, Nikole Miškovića, grafičkog dizajnera i umjetničkog direktora festivala, te Nenada Zečića, stripofila i voditelja projekta.

- Nakon brojnih festivala strip-kulture u Hrvatskoj i susjedstvu, konačno je i Split dobio svoj dugoočekivani festival. Stripoljupci će moći uživati u brojnim događanjima koja će biti organizirana na čak četiri lokacije: u striparnici Columbo, Hrvatskom pomorskom muzeju, Gradskoj knjižnici Marka Marulića i u restoranu Corto Maltese freestyle food - najavljuje Nenad Zečić splitska događanja. Veliki je poznavatelj strip-kulture i kolekcionar stripova, ostvario je gotovo prijateljske odnose s mnogim hrvatskim i svjetskim crtačima stripa kao i s mnogim uglednim izdavačima stripova, a festivale stripa ne propušta.

- Ideja o organizaciji festivala stripa u Splitu potekla je od Alema Ćurina, legendarnog splitskog crtača stripova koji je bio zaista genijalac. Na zadnjem MaFestu, Festivalu stripa u Makarskoj, pitao me zašto u Splitu ne napravimo nešto takvo. Rekao sam mu da imam obveza: žena, djeca, Hajduk... Ali kako je bila korona, stripovi su se sve više čitali, prijatelj Dalibor otvorio je vrhunsku striparnicu, a s obzirom na to da ja sve te velike crtače poznajem, odlučili smo se upustiti u tu avanturu - kaže Zečić. Događanja će biti pregršt.

- Dovodimo Zagorove crtače u Split, organiziramo crtanje i potpisivanje za posjetitelje, pripremamo izložbe, tribine s crtačima i izdavačima, koncert, akcijske cijene stripova... - najavljuje Dalibor Ivanišević koji je nakon web shopa, početkom pandemije otvorio prvu striparnicu u Splitu koja bilježi samo pozitivne kritike, raste prometom i podržava splitske umjetnike na razne načine. Njegova striparnica Columbo prošle je godine po ocjeni korisnika proglašena trećom po kvaliteti knjižarom u Hrvatskoj. Umjetnički direktor Comicatora je dizajner Nikola Mišković kojega smo imali priliku upoznati po potpunom brendiranju i dizajniranju Splitskog maratona, Adventa u Splitu itd., a sada s dvojicom prijatelja dovodi crtače Duha sa sjekirom u Split.

Izložbe će biti organizirane u Hrvatskom pomorskom muzeju i Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Izložit će se originalne table stripa iz Zagorovih stripova, kao i table u sjećanje na Alema Ćurina.

- U Hrvatskom pomorskom muzeju bit će izložene table Alema Ćurina. Bit će samo njegov postav. Da on zna, da me gleda odozgo, da sam ga stavio sa Zagorom, ubio bi nas (smijeh). Ravntelj Pomorskog muzeja Ljubo Radić također je stripofil pa smo se s njim bez problema dogovorili da ne miješamo dva svijeta i da Alem ide sam. Bio sam i kod gospođe Vjere, njegove udovice, ona ima brdo njegovih crteža koji ostavljaju bez daha, ne možete vjerovati. Rep od krokodila, auto žaba, a iz haube iskače dupin. Kome bi to palo na pamet? Ona nam je sve dala što ima, od srca joj se zahvaljujemo. Presretan sam što ćemo odati počast tom velikom čovjeku i predstaviti njegov rad u Pomorskom muzeju - govori Zečić.

Cijeli Split u danima festivala bit će u znaku stripa. Svi ljubitelji stripa moći će se družiti s crtačima u striparnici Columbo gdje će crtači crtati i potpisivati, kao i u restoranu CortoMaltese gdje će biti organizirana i tribina sa svim najbitnijim hrvatskim izdavačima. Posjetitelji, kolekcionari i splitski crtači imat će priliku pitati izdavače i crtače sve što ih zanima i potencijalno ostvariti neki oblik suradnje.

- Marco Verni, crtač stripa, zapravo bi bilo točnije nazvati ga Zagorovim crtačem, zbog svojeg očitog i isključivog crtačkog opredjeljenja. Spada u gotovo isključive Zagorove crtače novog milenija, skupinu novijih crtača u Zagorovoj ekipi koja se pojavila dosta nakon preporoda iz devedesetih. Iako je vrlo kasno postao crtač, uspijeva konačno pretvoriti svoju strast prema Zagoru u profesionalnu karijeru.

Walter Venturi je već s 25 godina objavio 12 brojeva svog prvog stripa, Kapetan Italija, da bi zatim, poslije nekoliko žanrovskih projekata, postao član redovite crtačke ekipe na serijalima John Doe i Detektiv Dante. Godine 2013. nacrtao je prvi broj Zagora u boji, po scenariju Jakopa Rauha, za svoju i tada i danas matičnu kuću, Bonelli Editore. Autorski debi ostvario je iste godine, kada u sklopu edicije Romanzi a fumetti počinje izlaziti Veliki Belconi. Zagora crta do danas.

Joevito Nuccio godine 2005. postaje stalni član ekipe Duha sa sjekirom i objavljuje svoj prvi rad u 2010. godini, na scenarij Morena Burattinija. Odlikuje ga detaljan crtež, stilski veoma sličan idejnom tvorcu Gallienu Ferriju te je jako dobro prihvaćen među publikom, zbog detaljnog crtanja, ali zbog svog redovitog posla arhitekta nije dosad objavio mnogo priča - predstavlja Nenad Zečić velikane stripa koji će Duha sa sjekirom dovesti u Split.

- Ja sam bio zadužen za Galliena Ferrija u Makarskoj. Išao sam po njega na aerodrom u Kaštela, otišli smo u Split na večeru i dobro se zabavili. Atmosfera je odmah bila prijateljska i kad smo išli Carrarinom poljanom, a tamo je nacrtan grb Hajduka, htio sam ga slikati. “Ne može!” Pitam ga zašto, a on kaže da se neće moći vratiti u Italiju objavim li sliku. “Slikaj me, ali možeš objaviti tek kada ja umrem!” rekao mi je. I ja ga slikam i zaboravim na to. Kada je umro, objavio sam sliku, pola njih mislilo je da je fotoshop - govori Zečić.

Zvali su u Split i scenarista Morena Burattinija, ali oženio se treći put i privatne ga obveze sprečavaju da dođe na Comicator. Međutim, za trojicu Zagorovih crtača boravak u gradu pod Marjanom bit će pun doživljaja i iznenađenja koje im pripremaju domaćini. Naravno, odvest će ih i na poljudsku ljepoticu. - Sva trojica su zaljubljenici u nogomet i strastveni navijači svojih klubova - kaže Zečić kojemu je Hajduk u životu važan jednako kao i strip.

- Nadam se da će ovaj Festival donijeti dobre vibracije i neku novu energiju u Split, posebno da će zainteresirati djecu i maknuti ih od ekrana. Bit će i nagradne igre, kao i natjecanja. Za najbolji crtež, koje će birati crtači, u kategoriji do 15 godina nagrada je paket stripova, a za starije od 15 večera s crtačima - kaže Zečić koji je zahvalan sponzorima i prijateljima festivala koji su ih podržali. Među njima su Ministarstvo kulture i medija RH, Talijanski institut za kulturu, Pomorski muzej u Splitu, restoran CortoMaltese, tiskara Bramil Junior te Hotel Globo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije